sourze.se

Kyrkan nekar utvecklingsstörda pojkar skadestånd

"Om domstolen kommer fram till att de är skyldiga, går de med på att betala 25 000 kronor till änkan. Däremot ifrågasätter de om barnen ska ha skadestånd. Av rättegången framgick att de har svårt att ta till sig informationen om pappans död"

Jag borde nog inte lägga mig i den här debatten men jag är för arg för att avstå.

Det handlar om prästen och tillika kyrkopolitikern i Skåne som inte tycker att kyrkan kan åläggas att betala skadestånd till de anhöriga efter en kyrkogårdsarbetare som avlidit till följd av kyrkans arbetsmiljöbrott. Kyrkan nekar till anklagelserna om vållande till annans död och vill inte betala skadestånd för sveda och värk till varken änkan eller sönerna.

Om domstolen kommer fram till att de är skyldiga, går de med på att betala 25 000 kronor till änkan. Däremot ifrågasätter de om barnen ska ha skadestånd. Av rättegången framgick att de har svårt att ta till sig informationen om pappans död, enligt advokat Leif Persson. Skadestånd förutsätter medicinskt påvisbara psykiska besvär, som går utöver de känslor av sorg och saknad som ett dödsfall normalt framkallar, understryker han. De här unga pojkarna är lätt utvecklingsstörda och behöver således inte en far lika mycket som ett smart universitetssnille får man förmoda? Tänk att jag trodde att det snarare skulle vara tvärtom!

Sören Kierkegaard säger med briljans det jag vill ha sagt, om ni bara ursäktar min lite klumpiga översättning av den danska 1800-talstexten.

”I Den Praktfulla Domkyrkan framträder den Högvälborne Högt Ärvärdige General - general-över- Hovspredikant, den förnäma världens utvalde Gunstling. Han träder fram inför en Utvald krets av Utvalda och predikar rörd över den text han själv valt ut:

"Gud har utvalt de i världen ringa och föraktade."
Och det är ingen som skrattar.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2009 10:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: