sourze.se
Artikelbild

Blir det en lucia med burka i år?

Nu är det snart dags för SVT:s 13 december-jippo, en tradition som utgår från luciatraditionen men som främst har politiska förtecken. Blir det en lucia i burka i år?

För er som inte ser på SVT, kan jag berätta att det är en tradition som utgår från det klassiska luciafirandet, fast där centralfiguren är utbytt mot en person som genom sin existens utstrålar politiskt korrekt, och som därför är ägnad att framställa SVT i god dager på PK-scenen. Förra året var det en mörkhyad lucia. Vad blir det i år? Får jag gissa på en lucia med slöja? För inte vågar de ha nån med burka... Eller? Kanske blir det en lucia med Lennon-glasögon och palestinasjal? En riktig manshatarfeminist med lesbisk frisyr, som kastar ljuset mot publiken i sann Reclaim the Streets-anda? Eller kanske en transsexuell lucia, det vore väl riktigt politiskt korrekt!

Missförstå nu inte detta som att jag har något emot mörkhyade, för det har jag inte, och jag tycker att det är synd att debattklimatet är sådant att jag ens behöver påpeka det, men here we go: Jag förespråkar helt fri invandring, har haft en mörkhyad som flickvän, och är emot alla former av främlingsfientlighet. End of disclaimer. Så min poäng är snarare att påpeka hur tramsigt SVT:s politiskt korrekta spel är. Vad hoppas ni åstadkomma? Tror ni väljarna ska bli mer positiva till mörkhyade, eller till invandring, bara för att ni förfalskar historien och insinuerar att lucia var från Afrika? Om syftet är att motverka främlingsfientlighet, tror jag mer på en öppen dialog, där de som nu är negativt inställda till invandrare får lov att motivera sin inställning fritt och öppet, så att den kan bemötas med argument! Jag är då övertygad att det kommer visa sig att invandrarfientligheten enbart bottnar i vanlig rädsla för det okända. Och då hade många kunnat dra en lärdom. De invandrarfientliga hade kunnat lära sig att förstå sin egen rädsla, antirasisterna hade lärt sig vilka deras fiender egentligen är och vad som driver dem, och andra människor som lider av andra uppenbarelser av främlingsfientlighet till exempel glesbygdsbor som är skeptiska mot "nollåttor" och andra, förortsbor som är skeptiska mot såna som kommer från andra kvarter eller andra städer, med flera hade kanske kunnat lära sig att även de kan lida av den sjuka som främlingsfientlighet är. SVT har såklart goda avsikter, men som vanligt så tror jag att politiskt korrekta avsikter mestadels resulterar i ett kontraproduktivt resultat.

Nå SVT, törs ni höja takhöjden på debatten så att ni vågar inse att främlingsfientlighet är ett allvarligt problem som inte bara är begränsat till rasister? Ska ni tillåta partsinlagor från alla håll eller nöja er med att i Nordkoreansk stil hålla parader och föreställningar som ska utstråla "rätt åsikt"?

Min fråga är förresten mest retorisk. Jag tror inte att SVT främst vill minska rasismen genom sin 13 december-tradition, utan de vill bara lyda sitt gamla journalistiska rebellidéal. De tror att luciafirandet ska, så att säga, "rocka röven av högern" och att typ alla gamla konservativa grevar i tv-sofforna ska sätta monocklarna i vrångstrupen när de får se att den blonda och blåögda lucia de förväntar sig, vara ersatt av någon som de "rasistiska jävlarna" säkert hatar. Men kära SVT, den som är mest fördomsfull är nog isåfall ni själva. Jag tror inte att det är många som blir arga över att lucia inte är blond och blåögd, inte alls. Det är nog snarare så att folk tycker att ni är väldigt fåniga, som alltid ska vinkla allting, till och med traditionsfiranden. Ni är alltså alls inga coola rebeller som står på någon barrikad, utan ni är bara tråkiga övervintrade hippies med en fördomsfull syn på världen. Framtiden är vår, inte er.


Om författaren

Författare:
Glenn Johansson

Om artikeln

Publicerad: 27 nov 2009 08:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: