sourze.se

Hårdare tag behövs i Dawit Isaak-fallet

Dawit Isaak-affären är vår tids största journalistskandal! Han representerar alla journalister som blivit fängslade världen över på grund av att de försökt avslöja sanningar i länder där yttrandefriheten motarbetas med bomber och AK-47:or.

Nu har 91 tidningar i Sverige publicerat en gemensam artikel av Svenska Akademiens Peter Englund. Visst skapar det stor opinion i Sverige, men det biter inte ett dugg på den Eritreanska regeringen! De tycker bara att vi är ett gäng tjatiga idioter. Det finns endast två språk som de begriper. Det första är om man isolerar dem ekonomiskt, och den andra är om man hotar dem militärt. Hot om indragning av EU-hjälp eller hot om militärt ingripande skulle få de fega jävlarna i Eritrea att omedelbart släppa Daawit Isaak och andra oskyldiga fångar fria. Det skulle också sända ut en signal till världens alla diktaturer: Fängslar ni oskyldiga journalister bara för att de nyttjar de fria ordet kan ni räkna med samma behandling.

Givetvis kan man inte ägna sig åt att hota alla skurkländer med militärt ingripande. Världen skulle se konstigt ut ifall vi alla gjorde som George W Bush, men jag undrar om inte frågan om orättvist fängslade journalister inte borde upptas på högre nivå inom exempelvis FN? Tänk om CNN, BBC och liknande medier, eller exempelvis TV4:s Rolf Porseryd eller några av SVT:s tunga korrespondenter i utlandet inte fanns på plats i dessa bråkiga länder. Vi i den övriga världen skulle aldrig få reda på saker och ting. Är det inte då i vårt allmänna intresse att skydda dem som rapporterar? Och när de, i tjänsten, blir gripna och kastade i fängelse utan rättegång måste vi agera.

Daawit Isaak har suttit åtta år i Eritreanskt fängelse. Man kan föresälla sig hur hans liv som fånge ser ut. Han har inte haft någon rättegång. Han har inte ens åtalats. Den tysta diplomatin som våra svenska politiker är så himla duktiga på har definitivt inte fungerat och 91 chefredaktörer i Sverige har tröttnat. Därför har de gjort vad de kan – nämligen att skapa stor opinion som riktas i första hand mot våra politiker. Isaak har jämförts med Raoul Wallenberg. När den sistnämnda blev gripen såg världen helt annorlunda ut. Masskommunikationen fanns inte då. Men i dag lever vi i ett informationssamhälle och det är just pennans makt, det som blev orsaken till Daawit Isaaks orättvisa fängslande, som borde släppa honom fri. Men detta har inte fungerat och nu krävs hårdare tag. Ja – hårda tag är nog det enda som dessa banditer i Nordafrika förstår.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2009 10:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: