sourze.se

Är du välfärds- eller ofärdsmänniska?

Fredrik Reinfeldt och FN-chefen Ban Ki-Moon borde åka runt som preventivmedelsrådgivare i stället för att pladdra om koldioxidutsläppen.

Man kan dela in Sveriges befolkning i två grupper: Välfärdsmänniskor och ofärdsmänniskor. Ofärd betyder enligt Saob "olycka". Den som gett ofärdsmänniskan ett ansikte är förstås Johan Ludvig Runeberg. Det var han som skrev om "Paavo, Paavo olycksfödde gubbe". Det var Paavo som varje år grävde dubbelt fler diken högt bland Saarijärvis moar. Men varje år blev det missväxt för honom.

Om man tittar på svenskarna så beräknar man att 10 av befolkningen kan räknas som välfärdsmänniskor. De gillar läget och tycker att livet är stenkul. Antalet skulle kunna vara 50 , men 40 av befolkningen är ena riktiga gnällspikar, som klagar hela tiden och aldrig är nöjda. Och till Ullared åker de flera gånger om året och köper en massa bråte som de inte behöver.

Om man ser på hela jordens befolkning så kanske 5 kan räknas tillhöra välfärdsmänniskorna. Det betyder 350 miljoner. Resten, 6 650 miljoner, kan räknas till ofärdsmänniskorna. De är absolut inte nöjda med läget och en del av dem lever i rena misären. Nyss läste man ju om att 200 miljoner barn under 5 år svälter. Och UNHCR som har hand om flyktingar har säkert över 10 miljoner i sina koncentrationsläger. Dessa människor har inget hopp, kan inte återvända till sina hemländer och inget annat land vill ta emot dem. Nu är det ju så att jordens befolkning ökar med 50 miljoner varje år. Det betyder att det tillkommer 45-50 miljoner nya ofärdsmänniskor. Det finns de som tror att det går att sprida välfärden så att allt fler får tillgång till den. Men de pratar i nattmössan. Politikerna begriper ingenting och vet inget om framtiden. Den överblickbara sträcker sig inte längre än till i morgon bitti.

Just nu är det ett himla hallå om klimatkonferensen i Köpenhamn. Men klimatet spelar ingen roll för alla dessa ofärdsmänniskor. De kommer inte att märka nån skillnad, allra minst de som sitter fast i misären. FN-chefen hade en text inne i Svd för ett tag sen, där han manade politikerna till att lösa alla teknikaliteter kring växthusuppvärmningen. Men inte med ett ord tog han upp befolkningsökningen som förvärrar läget för klimatet ytterligare. Det känns som om jorden vore en jättelik och smockfull vårdcentral. Och när man tittar in i den så förvånas man över hur enormt många sjukdomar det finns. Klart är att läkarna på vårdcentralen inte har en aning om hur man ska få det här jordklotet någorlunda friskt.

Det finns egentligen bara en väg ut ur den framtida krisen och det är att jordens befolkning minskar med 50 miljoner året i stället för att som nu öka. Fredrik Reinfeldt och FN-chefen Ban Ki Mon borde därför åka runt som preventivmedelsrådgivare i stället för att som nu pladdra om klimathotet. Vi 900000 välfärdsmänniskor här i Sverige väntar med spänning på att statsministern ska öppna ögonen och skåda verkligheten.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2009 04:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: