sourze.se
Artikelbild

Sista matchen på Stadion?

Överfallet på Assyriskas spelare: Var det ett rasistdåd?

Nu har det hänt igen. Huliganer rusade in på plan sedan Djurgårdens IF besegrat Assyriska i avgörande kvalmatchen till allsvenskan. En del för att, trots förbud, hylla spelarna som vann. Andra för att skända de besegrade spelarna i Assyriska som var på väg till omklädningsrummet. Två spelare slogs ned medan två ofredades. Att inte kunna glädjas åt det egna lagets framgångar utan ge sig på förlorarna, det krävs en speciell läggning för. Det är något nytt.

Upploppen kring matcherna har varit legio de sista åren. Domarna har fått bryta matcher för att rensa bort tillhyggen. Andra har avslutats för gott. Arrangerande klubbar har fått betala dryga böter. Mycket snack om åtgärder har det varit - huliganlagar som i England, kraftiga stängsel kring planerna, spel på neutral plan eller utan åskådare - men mycket litet har blivit av.

Så sent som förra veckan strömmade massor av folk in på Gamla Ullevi. Det talades om böter, men hur identifierar man fem- sexhundra människor i en skock?

Varken på Ullevi eller på andra matcher har det hänt att besegrade spelare angripits efter matchen. Vissa fans ur de olika lagen har slagits med varandra för att de vill det. De har ofta kommit överens om att samlas på olika platser för att göra upp.

Men det här är något nytt. Assyriska FF uppfattas säkerligen av huliganerna som ett invandrarlag. Det gör att man inte kan befria sig från tanken att det inträffade är ett rasistdåd. Nu bör såväl regeringen som Svenska Fotbollsförbundet och de berörda storklubbarna agera, och agera snabbt med åtgärder och lagstiftning. Identifiera de skyldiga och straffa dem.

Och Stockholms Stadion är ett kulturskyddat tempel för friidrott som inte bör besudlas med huliganbrott.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2009 15:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: