sourze.se

Är fotbollsvåld värre än våldtäkter?

"Att klubbar ska göra sitt yttersta för att komma tillrätta med de problem som finns är givet och skall krävas. Att fotbollen som ende aktör ska ta ekonomiskt ansvar för vad "idioter" gör på stan är dock helt befängt..."

Låt mig för ordningens skull börja med att säga att huliganism, liksom annat våld är fullständigt oacceptabelt. Vad jag vänder mig mot är medias tendens att göra löpsedelsjournalistik. Ännu mer beklagligt är politikers sedvanliga populistiska reaktion. Visst finns det fotbollshuliganism, visst finns det problem i samband med fotbollsmatcher, visst ska man ta problemet på allvar. Men proportionerna, var finns proportionerna? Om man ser till grovt våld; så som mord, misshandel, våldtäkter etcetera så är ju huliganismens "bidrag" oerhört litet, men medias, politikers och även polisens tonläge är mycket högt.

Jag kommer bli den förste att kräva att klubbarna skall ta 100 av det ekonomiska ansvaret för vad de så kallade "supportrarna" kostar samhället när dom slår sönder ett skyltfönster, en buss eller något annat. Jag tycker absolut att klubbarna skall bekosta alla extra polisiära insatser som krävs i dessa sammanhang. Om - men bara OM - man lika upprört och högröstat kräver att restaurangerna och barerna på Avenyn eller Stureplan ska betala för alla kostnader samhället får på grund av det våld som uppkommer i samband med alkoholförtäringen i deras lokaler. Jag antar att bankerna också skall krävas på ersättning för alla kostnader i samband med bankrån. Knivtillverkare får naturligtvis vara med och betala för de stora kostnader som faller på samhället i samband med de rätt många knivdåden som tyvärr sker. Jag skulle kunna hålla på med olika exempel i oändlighet. Tyvärr är det som sker ute i samhället samhällets problem, både ekonomiskt och socialt. Ja, det drabbar den stora majoriteten som vare sig slåss, våldtar eller mördar ekonomiskt orättvist.

Att klubbar ska göra sitt yttersta för att komma tillrätta med de problem som finns är givet och skall krävas. Att fotbollen som ende aktör ska ta ekonomiskt ansvar för vad "idioter" gör på stan är dock helt befängt, framför allt med tanke på den mycket stora, viktiga och till överväldigande del ideella sociala insats fotbollen och idrotten i övrigt gör.

En liten parantes bara. När man slåss i ishockey så är det i princip helt okej, ja man får två minuters utvisning men media och publik blir knappast speciellt upprörda. Ibland är det till och med tvärtom, så kallade "expertkommentatorer" tycker att det behövs lite "aggressivitet".


Om författaren

Författare:
Peter Horal

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2009 02:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: