sourze.se

Sveriges lag: Ingrip inte om du ser en misshandel

"Fy fan, säger jag. vilket jävla pissrättssamhälle vi lever i egentligen!"

Läs nu detta killar! Råkar ni se en man misshandla en kvinna på öppen gata eller om ni, på väg hem ifrån krogen, passerar förbi en pågående våldtäkt, ingrip inte! Det är klart att man vill ingripa, men tänk på, att om ni gör det går ni kanske samma öde till mötes som 34-årige Per Anders Petersson, vars ingripande kostade honom ett år i finkan! Läs om fallet här

Trots att jag är en mörkhyad invandrare, brukar jag för det mesta kalla mig själv för "svensk" - det har jag rätt att göra efter 42 år med Sverige som hemvist, men när jag sitter med folk utomlands är jag alltid lite försiktig innan jag avslöjar varifrån jag kommer. Ibland vågar jag inte berätta hur vi agerar i vissa frågor här i Sverige. Jag är ofta rädd att behöva skämmas. Jag minns en gång när jag var i USA hos min syster och hennes make. Vi råkade titta på de lokala TV-nyheterna och där fanns ett inslag om hur en man hade ingripit när två ynglingar höll på råna en livsmedelsaffär. Han hade slagit dem så hårt så att den ena hamnade i koma och den andra fick allvarliga skador. För detta fick han en utmärkelse ifrån NYPD New Yorks Polis för, vad de kallade, hans "tappra ingripande". Samma vecka hade jag läst i svenska tidningar på internet om en man någonstans i Mellansverige som hade väckts av något ljud utanför hans hus. Det visade sig vara en biltjuv som höll på att bryta sig in i hans bil. Mannen sprang ut snabbt och tog tag i biltjuven, ett slagsmål utbröt och tjuven blev allvarligt skadad. Bilägaren blev åtalad och dömd för grov misshandel. Jag vågade inte berätta denna historia för de övriga, men drog den för min svåger efteråt. När jag berättade slutet av historien kunde han inte låta bli garva åt Sverige och våra dumheter. Biltjuven tilldelades skadestånd för misshandeln och eftersom han inte hade hunnit stjäla bilen blev han aldrig åtalad. Mannen som försökte stoppa stölden blev åtalad och dömd till dagsböter och skadestånd.

Varför är det då så att vi i Sverige är då dumma egentligen? Det råder ingen tvivel om att den allmänna rättsuppfattning i dessa frågor skiljer sig från vad lagen säger. För att få klarhet om detta frågade jag en lagman vid Svea Hovrätt hur man förväntas agera i fall man ser en kvinna misshandlas på gatan eller en pågående våldtäkt? Svaret blev så här enkelt och naivt: "Man ska ringa till polisen."
"Jag men kvinnan kanske hinner bli mördad innan polisen dyker upp!", svarade jag.
Det spelade ingen roll, enligt lagmannen. Man får inte slå förövarna, det var polisens uppgift.

Jaha - där ser ni - nu vet ni hur ni ska göra i fall ni råkar se en pågående misshandel. Ni får inte använda våld för att avstyra våldtäkten eller misshandeln. Ni får inte ingripa fysisk. Men jag undrar om lagstiftarna har den blekaste aning om hur detta strider mot våra mänskliga instinkter? Om jag såg en pågående misshandel skulle jag ha väldigt svårt för att stå där med min mobil och slå 112 och bara vänta till snuten dyker upp. Under tiden skulle någon stackare kanske grovt misshandlas, våldtas eller dödas. Givetvis är jag gammal och inte så stark, men jag skulle kunna uppmana någon eller några yngre starkare män att ingripa….. men ack… nej… det skulle ju inte gå… jag glömmer ju att det är Sverige jag lever i. De skulle åka dit för misshandel.

Fy fan, säger jag, vilket jävla pissrättssamhälle vi lever i egentligen!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2009 14:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: