sourze.se

Aftonbladet fortsätter lögnerna om svininfluensan

"En rimlig rubrik i Aftonbladet borde snarare vara, Liten risk för allvarliga biverkningar av vaccinet. För det är faktiskt sanningen så långt."

I förrgår hade Aftonbladet.se som huvudnyhet att en flicka i USA bara kunde gå baklänges efter att ha tagit vaccin. Bara den noggranna läsaren förstod att det inte gällde svininfluensavaccinet. Dessutom handlade det om en reaktion på vaccin med extremt liten risk, en på miljonen enligt amerikanska läkarbedömningar.

Jag skrev en kritisk artikel här på Sourze om Aftonbladet och anklagade tidningen för att vara oseriös och för att vara utan chefredaktör. Det senare visade sig stämma för när vi skickade en föfrågan till Jan Helin om att besvara anglagelsen om lögn i tidningen, kom ett autosvar om Helins semestervecka.

Igår fortsatte tidningen på det inslagna lögnspåret och satsade på krigsrubrien på förstasidan av pappersupplagan "VACCINET KAN GÖRA DIG SJUK" och publicerar sedan en lista på 114 biverkningar hos 77 personer som rapporterats om till Läkemedelsverket, varav de allvarligaste sju biverkningarna, bl a fem dödsfall, utan koppling till vaccinet.

Samma dag rapporterar Aftonbladets systertidning Svenska Dagbladet att nu cirka en miljon svenskar vaccinerats, en uppgift som Aftonbladet inte nämner i sin artikel.

Alltså, cirka 70 personer med biverkningar kopplade till svininfluensavaccinet av en miljon vaccinerade förekommer i Läkemedelsverkets register. En rimlig sammanfattning av det skulle kunna vara att det är en försumbar risk 0,007 att man av svininfluensavaccinet ska drabbas av sådana biverkningar att man klagar hos sin läkare, så att denne rapporterar det till Läkemedelsverket. Vaccinerade man hela svenska folket, på säg nio miljoner personer skulle 630 personers biverkningar rapporteras in - 630 av hela svenska folket.

En rimlig rubrik i Aftonbladet borde snarare vara, "Liten risk för allvarliga biverkningar av vaccinet". För det är faktiskt sanningen så långt.

För den som undrar, ja, jag anser att en medveten styrning av information så att det blir svårt att förstå sanningen, är en lögn. Samma kväll som Aftonbladets artikel om den bakåtgående flickan i USA, som inte hade tagit svininfluensavaccinet, kommer min 14-åriga dotter hem och säger att hon inte vill ta svininfluensavaccinet, för hon har hört i skolan att det finns risk att man inte kommer kunna gå normalt efter det.


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2009 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: