sourze.se

Aftonbladet ljuger om svininfluensan

Aftonbladet, Nordens största dagstidning, ljuger idag om svininfluensan och hoppas så klart tjäna extra lösnummerkronor. Absurt oseriöst av en tidning av den storleken.

Låt mig gissa att chefredaktör Jan Helin är på höstlov. Såg någonstans igår att han inte skulle blogga på en vecka. Den som i så fall har tagit över rodret bör omedelbart flyttas till en annan befattning. Tryckfriheten är en viktig grundpelare i vårt demokratiska samhälle, som måste värnas, men som massmedium har man även ett ansvar. I det här fallet gäller det potentiellt liv och död, människors privatekonomi och mycket stora summor pengar för landet.

Ändå väljer Aftonbladet idag, när skepesisen, efter mer nyanserade ifrågasättande artiklar om svininfluensavaccinet, är stor - och just inför allmänhetens beslut om att ta eller inte ta vaccin, att som huvudnyhet i sin nätupplaga publicera en artikel om en ung tjej, Desirée, 25 år, i USA som inte längre kan gå normalt efter att ha tagit - "vaccin mot vanlig influensa".

Flickan tog vaccinet den 23 augusti, dvs långt innan svininfluensavaccinet kommit ut. Enligt www.medicalnewstoday.com började svininfluensavaccineringen i USA, tredje veckan i oktober. I Aftonbladets artikel görs överhuvudtaget inte någon referens till svininfluensan och till det faktum att fallet med den 25-åriga flickan i USA inte gällde H1N1- vaccin. Det enda sättet att förstå att det gäller ett annat vaccin är just uttrycket "mot vanlig influensa".

Sourze är ett sk användargenererat debattforum där var och en som publicerar en artikel står för sin egen text. Sourzes redaktion tar ansvar för att det publicerade materialet inte innehåller olagligheter, som t ex hets mot folkgrupp eller förtal, och om det gör det, att det tas bort. I övrigt är ordet fritt på Sourze. Men Aftonbladet publicerar sin artikel om den 25-åriga flickan som en objektiv nyhet, medvetet utan den information som gör artikeln mer korrekt - men mindre säljande.

Oseriöst!


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2009 10:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: