sourze.se
Artikelbild

Woody Tasch vill förändra finansmarknaden

Woody Tasch representerar en ny tids riskkapitalister som vill att en investering skall vara en början på en relation istället för en transaktion.

En duktig riskkapitalist beter sig som en usel make. Är otrogen, tänker bara på sig själv och lämnar dig så fort de första rynkorna visar sig. Woody Tasch, författare till boken Inquiries into the Nature of Slow Money, representerar en ny sorts riskkapitalister. Som vill skapa en relation, vara tålmodiga och låta dig växa i lugn och ro utan att bedriva rovdrift. Slow Money är ett begrepp som vill förändra finansmarknaden.

Finansmarknaden har många problem, men det största är att den belönar våra sämsta sidor. Alla vet vad som krävs för att skapa ett hållbart samhälle, nämligen enorma investeringar för att ställa om samhället till att bara använda förnyelsebar energi. Ett arbete som kräver kapital och långsiktiga investeringar. Investeringar som dagens riskkapitalister är helt ointresserade av. Blir det ingen vinst nästa kvartal, och lockar inte ett företag till överkonsumtion blir det ett vänligt men bestämt nej ifrån investerare.

Entreprenörer som tänker ansvarsfullt blir antingen utan investerare eller övertalade att tänka om till ett anpassat förhållningssätt med snabba vinster och möjlighet att snabbt göra sig av med sitt företag. Vad som är rätt och ansvarsfullt och vad som är gångbart på finansmarknaden är två helt olika saker. Något som Woody Tasch vill ändra på.

"Tar man med både hjärtat och hjärnan så kan man inte fortsätta att placera sina pengar i en vanlig aktiefond där hälften av varje dollar bränns i en skorsten i Kina", säger Woody Tasch som planerar en första konferens för att skapa långsamma investeringsverktyg. Ekonomi bör inte gå ut på att utvinna och konsumera, utan istället på att bevara och återuppbygga kapital i naturtillgångar och relationer knutna till platsen.

Politiker kan dock inte räkna med att alla riskkapitalister plötsligt skall bli idealister som Woody Tasch och rädda världen. Regleringar av finansmarknaden för att främja ansvar och långsiktighet är nödvändiga. Kapital har länge varit skiljt ifrån moral och ansvar, ett märkligt förhållningsätt som vi måste ändra på. Satsar du stora pengar på miljöförstörande verksamheter, bör du också bli ansvarig för den miljöförstöring som följer. Det är avgörande för att lösa framtidens stora utmaningar. Att vi kopplar ett ansvar till pengatransaktioner. En investering skall vara början på en relation, inte en uppmaning att börja bete sig som en usel make.


Om författaren

Författare:
Hampus Engqvist

Om artikeln

Publicerad: 15 okt 2009 12:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: