sourze.se

Tack Lars Lagerbäck!

Idag, onsdag, är dagen då tolv år kommer till ända. Det här är dagen då vi säger farväl till en av våra mest framgångsrika förbundskaptener, Lars Lagerbäck.

Ska vi fira det genom att gnälla över ett missat VM eller ska vi visa tacksamhet och respekt genom att skåla för de tolv år då lilla Sverige blev världens bästa kvallag?

Jag beundrar inte allt Lars Lagerbäck har gjort, långt därifrån. Jag har många gånger slitit mitt hår i förtvivlan över konstiga laguttagningar, brist på aktiv coachning och oförmågan att släppa fram spelare på väg uppåt i karriären. En dag som denna väljer jag dock att lägga de negativa känslorna åt sidan och fokusera på vad den gamle grå faktiskt har åstadkommit.

Sverige har tagit sig till fem raka mästerskap
Så låter det oftast när man summerar upp Lagerbäcks CV och hur man än vrider och vänder på det så kan man inte annat än att applådera honom för det. Det finns inget annat lag som varit så framgångsrikt som Sverige i kvalsammanhang de senaste åren. De stora fotbollsnationerna har inte klarat det, Sverige har. Nu hade han visserligen Tommy Söderberg till hjälp under de tidigare mästerskapskvalen, men man kan ändå inte förringa insatsen han faktiskt gjort.

De tre främsta minnena av Lagerbäck
Jag har dammat av historieböckerna och letat fram mina tre främsta minnen under Lars Lagerbäcks sejour som förbundskapten. Resan börjar i Portugal 2004:

Sverige-Bulgarien 5-0: Förbundskaptensduon fick inför matchen kritik för valet att spela med Anders Svensson på mittfältet. Där smällde de belackarna på fingrarna och Svensson var bland de främsta på banan. Efter en skaplig första halvlek då Ljungberg kontrat in 1-0 exploderade Sverige totalt i andra halvlek. 4-0, på 45 minuter i ett mästerskap. Jag kan inte erinra mig en bättre halvlek genomförd av ett svenskt landslag i modern tid, de slappnade av och framför allt spelade de ut bulgarerna.

Sverige-Spanien 2-0: Miraklet på Råsunda! Ett i det närmaste prickfritt taktiskt genomförande under första halvleken. Det svenska kollektivet bröt fullständigt ner de små, tekniska spanjorerna. Elmander kontrade in 1-0, Allbäck rusade över halva planen med Puyol i bakhasorna, bara för att sedan lura bort både honom och Casillas. 2-0 och ett klassiskt svenskt fotbollsögonblick var ett faktum.

Avancemanget från Dödens grupp: Argentina, England, Nigeria och Sverige. Grupp F i VM 2002 var ett getingbo, minst sagt. På något sätt lyckades ändå lilla Sverige ta sig ut levande, undvika alla falluckor och gömda fällor och ta sig ut i friheten, till åttondelsfinalen. 1-1 mot England, Alexandersson nätade med vänstern, 2-1 mot Nigeria och så Anders Svenssons frispark som resulterade i en galen segergest och 1-1 mot Argentina. Mer behövs inte säga, Sverige överlevde dödens grupp. Mot alla odds.

Minns ni? Känner ni? Hör ni ekot av den svenska framgången ute i fotbollsvärlden?

Jag tänder ett ljus ikväll
Mycket kan sägas om Lars Lagerbäck, mycket har redan sagts under åren. Idag uppmanar jag er att lägga undan stridsyxan och tänka på det förgångna. Jag vet att landslaget kommer att spela för Lagerbäck ikväll, spela för ett värdigt avsked när framgångssagan kommit till ett slut. Själv kommer jag tända ett ljus, ett ljus som symboliserar er Lagerbäck i svensk fotbollshistoria. Jag ska se det sakta, sakta brinna ut. Och jag ska hoppas på att en ny framgångsrik epok kan resa sig ur askan från den gamla.

Tack Lars Lagerbäck!


Om författaren

Författare:
Jimmy Ewertsson

Om artikeln

Publicerad: 13 okt 2009 12:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: