sourze.se

Analys: Kuppen i Honduras

”Idag har vi bara stenar mot de odemokratiska kuppmakarna men i morgon kommer vi att ha vapen om inte den folkvalda presidenten Manuel Zelaya återinsätts.”

Alla har väl hört om kuppen i Honduras där president Zelaya störtades och tvingades ut från landet? De första mediekommentarerna jag fick höra här i Sverige var att Zelaya var korrumperad och att rättvisans män var tvungna att avlägsna honom. Den uppfattningen har Göran Hägglunds "vanliga människor" även idag. Den svenska fria median berättar inte så mycket om vad som verkligen hände.

Honduras är ett land i Mellanamerika. Folkmängd: 7,4 miljoner invånare. Landets viktigaste språk är spanska. Honduras är en så kallad ”bananrepublik”. Landet är helt beroende av exporten av främst bananer, kaffe och sockerrör. 1998 förstördes 70 av landets bananplantager av orkanen Mitch.

"President Manuel Zelaya störtades efter att ha utmanat den ekonomiska och politiska eliten i Honduras. Den störtade presidenten fördes bort i ett militärplan som först landade på USA-basen Palmerola, 80 km norr om huvudstaden Tegucigalpa, därefter flög det till Costa Rica. Där sattes Manuel Zelaya av i pyjamas och nattofflor."
/Dick Emanuelsson, tidningen Flamman

Kuppen var en militärkupp. Den sjunde i Honduras historia.

Bakom statskuppen står USA och en handfull familjer i den honduranska oligarkin, säger fackföreningsledaren René Andino. Andinos uttalande stärks av att flygplanet med den störtade presidenten först landade på USA-basen Palmerola. Från denna bas utfördes kriget mot Nicaragua och El Salvador på 1980-talet, med ledning av USA-presidenten Ronald Reagan.

Vad var det som gjorde att Zelaya stämplades som korrumperad?

"Zelaya öppnade presidentpalatset för bönder, arbetare, studenter, indianer och svarta garifunas. – Zelaya utmanade också den ekonomiska och politiska eliten i landet genom att öka minimilönerna med 60 , ta strid mot det privata monopol som hade kontroll över importen av mediciner och bränsle."


En kongressledamot för vänsterpartiet UD slogs sönder och samman när han uppmanade kuppsoldaterna att sluta slå på en värnlös kvinnlig demonstrant. Istället drabbades kongressledamoten av det militära ursinnet: "Det är kommunistsvinet från UD, banka på honom." Och det gjorde de, med stålrör och batonger och han blev skjuten av en tum tjocka gummikulor. Hans arm blev bruten på tre ställen.

Ärligt talat så var den folkvalda presidenten Manuel Zelaya ganska fräck när han erkände Kuba, anslöt landet till Petrocaribe och den Bolivarianska Alliansen för Amerika, ALBA. Med dessa beslut utmanade han samma farliga och mäktiga motståndare som Salvador Allende hade i Chile. Zelaya blev inte mördad och det kanske vi får tacka Obama för. Även om hans land var djupt involverat i militärkuppen.

Den ekonomiska eliten i Honduras, som var en del av kuppmakarna, innefattar 6-7 familjer. Den här oligarkin har under ett sekel…

"… kontrollerat statsapparat och landets kongress och kan liknas vid en fascistisk frimurarloge, en stat i staten där topparna av rättsväsendet, arbetsgivarföreningarna, den katolska och evangeliska kyrkans ledande män samt generalerna återfinns."


Tv-kanaler, dagstidningar och radiostationer som ägs av ett par av familjerna kör hårt med falsk propaganda med budskapet att Zelaya har förrått Honduras folk.

Kanske någon undrar hur många länder som har erkänt kuppmakarnas regim? Svaret är: Israel och Taiwan. Att Israel gör det är inte förvånande. Detta förtryckarland har ingen moral kvar. Det är bara fosforbomber som gäller. Obamas USA vågar inte erkänna kuppmakarna, om de gör det så förlorar USA och Obama i trovärdighet.

Mängder av protesterande studenter har blivit misshandlade av kuppmakarna. En av studenterna sa: ”Idag har vi bara stenar mot de odemokratiska kuppmakarna men i morgon kommer vi att ha vapen om inte den folkvalda presidenten Manuel Zelaya återinsätts.” Många är rädda att man är tvungen att skaffa vapen och i förlängningen bilda en beväpnad gerilla. Frågan är hur Obama reagerar. Gör han som Ronald Reagan eller stöder han demokratin i Mellanamerika?

Det finns goda grunder för en beväpnad kamp. I Honduras författnings tredje artikel står bland annat "Ingen är skyldig att underordna sig en regering som på orätt vis har skaffat sig makten…"

Ps. USA:s militärbas Palmerola har funnits i Honduras sedan 1954 trots att Honduras författning förbjuder utländska baser och trupper i landet. Men som vi vet – ingen kan eller får säga nej till USA. Fyra månader innan militär-/statskuppen pumpade US AID 50 miljoner dollar till de politiska grupper som förde en hetsig kampanj mot den folkvalda presidenten Manuel Zelaya.


Om författaren

Författare:
Unto Seppälä

Om artikeln

Publicerad: 24 sep 2009 12:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: