sourze.se

Humor ett viktigt politiskt vapen

"...jag saknar en aktiv politisk humor där man fritt kan tala om både politikens innehåll och dess aktörer, för humor kan ju också avslöja en del sanningar i bästa humoristiska anda."

Humor och politik har gått hand i hand sedan en lång tid tillbaka. Jag minns att när jag först kom till Sverige var politisk humor väldigt vanligt inom public service, SVT och Sveriges Radio. Det var långa retoriska program med mycket politiskt innehåll, där man lätt kunde somna mitt i monologerna.

Dagen media har en annan karaktär och politikerna har numera sina egna bloggar där de kan nå ut med sina budskap. Och visst bloggas det vilt just nu, när det knappt är ett år kvar till valet. Det är kutym, ju närmare valet vi kommer desto mer debatteras, vädras, skrivs och bråkas det om politik.

Men jag saknar en aktiv politisk humor där man fritt kan tala om både politikens innehåll och dess aktörer, för humor kan ju också avslöja en del sanningar i bästa humoristiska anda. Tro det eller inte, humor är något av de mest effektiva politiska vapen som finns i en del andra kulturer, det är kanske bara i Sverige det tidigare politiska monopolet inte släppt denna enorma kraft lös och låtit den gå sin fria väg.

Det som kanske är den största paradoxen är ju det faktum att politikerna är de som haft makten att skratta åt folket, men det som är skrattretande är ju deras politiska löften, som i en del fall aldrig uppfylls under mandatperioden. I värsta fall kan den politiska retoriken få en "me too-effekt", det vill säga att politikerna börjar beskylla sina motståndare för att vara oansvariga, korkade, you name it.

Avslutningsvis vill jag härmed inför er bryta ett av mina egna politiska löften. Mina insiders på Regeringskansliet har avslöjat en del planer för mig, om vad som kommer att ske efter Sossarnas eventuella övertag av makten nästa val. Det handlar om tilltänkta ministerposter som Sossarna helst inte vill skall offentliggöras, eftersom det självfallet skulle skada hela valrörelsen.

Tilltänkta ministerposter om Sossarna vinner valet nästa år är:

Inrikesminister: Pilatus
Utrikesminister: Herodes
Försvarsminister: Caligula
Hälsominister: Dr. Lecter
Justitieminister: Judas
Kommunikationsminister: Joseph Goebels
Integrationsminister: Adolf Eichman
Utrikeshandelsminister: Al Capone Globaliseringsansvarig
Finansminister: Madoff
Socialförsäkringsminister: Mrs. Fetcher sjuksystern från Gökboet
EU-minister: General Franco
Ungdomsminister: Benito Mussolini
Förhandlingsminister: Vito Corleone
Utbildningsminister: Tony Montana från Scar face
Idrottsminister: Rambo
Biståndsminister: Moder Teresa

Det blir även en del andra förändringar bland diplomatiska tjänster, exempelvis generalkonsulatet i New York där Sossarna sätter Ben Laden på posten.

När det gäller generaldirektörer bland olika myndigheter har Sossarna återigen tänkt i så kallade ”rätta vanor”. Systembolaget nye generaldirektör blir Boris Jeltsin, som ersätter Anitra Sten.


Om författaren

Författare:
José Henríquez

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2009 16:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: