sourze.se

Rapport om världsläget

Jobbångest efter semestern? Psykologen ger råd: "Coola ner, du lär snart få sparken ändå…"

Sydsvenskan: ”Slöjan ses som en symbol för ett patriarkalt samhälle som förtrycker kvinnor och har nattsvarta och medeltida värderingar.” Enligt Danmarks Radios undersökning om värderingar tyckte 7 av muslimerna i Danmark att det är okej att använda aga i barnuppfostran. 42 av Dansk folkepartis väljare anser att det är okej att använda aga i barnuppfostran. 15 av muslimerna är för dödsstraff. 23 av Dansk folkepartis väljare är för dödsstraff. Pinsamt Pia Kjaersgaard! Det hade varit roligt att veta Sverigedemokraternas åsikter i dessa frågor. Ståupparen Magnus Betnér retade upp danskarna när han i ett sammanhang i Köpenhamn kommenterade Pia Kjaersgaard: "Om det var henne ni ville ha så fattar man ju att ni inte fightades hårdare mot tyskarna."

Kommentar: Ovanstående fakta är hämtade från en artikel som skrevs av Heidi Avellan, finlandssvensk politisk chefredaktör på Sydsvenska Dagbladet. Född och uppvuxen i Helsingfors. En av de få som fortfarande kan kallas liberal i motsats till dagens batong- och bombliberaler. Dessutom pratar hon så vacker finlandssvenska.

"Europas äldsta befolkning försvann troligen spårlöst efter istiden", får vi läsa i ett TT-meddelande. Enligt en ny genetisk studie finns det få likheter mellan istidsjägarna och dagens européer. Istället tycks vi härstamma från mer sentida invandrare. Det verkar vara så att de allra äldsta européerna av vår egen art, det vill säga de jägare och samlare som erövrade Europa från neandertalarna och sedan dominerade världsdelen ända fram till istidens slut, dog ut utan att lämna några större spår efter sig. När forskarna jämförde det äldre materialet med DNA från nutida européer fanns få likheter mellan istidsjägarna och oss själva, men märkligt nog fanns det relativt stora skillnader även mellan jordbrukarna och moderna människor. Allt att döma har den europeiska befolkningen tillförts nytt DNA vid flera tillfällen under historiens lopp, förmodligen genom upprepad invandring och i samband med våldsamma invasioner. Vår arvsmassa är alltså uppblandad flera gånger om.

Kommentar: Massinvandringen har gjort Europa till en föregångsvärldsdel. Vi får inte glömma att det finns krafter som vill hindra fortsatt utveckling. Förr var det nazister nu är det sverigedemokrater. Sverige har fått sin positiva del av massinvandringen. Invandringen fortsätter berika Sverige och det som är annorlunda mot förut är att invandringen sker utan våld.

Pressnotiser från Amnesty International: "Amnesty uppmanar president Barack Obama att ta ett första steg mot att upphäva det amerikanska embargot mot Kuba, genom att inte förnya handelssanktionerna… USA:s embargo mot Kuba, som varit i kraft sedan 1962, påverkar framför allt miljoner kubanernas möjligheter att få tillgång till mediciner och medicinsk teknologi… USA:s embargo är omoraliskt och bör hävas… Embargot begränsar även annan import till Kuba, resandet och överföring av pengar. Produkter som är patenterade i USA eller som, till minst 20 , består av USA tillverkade delar får heller inte exporteras till Kuba även om de är tillverkade i ett annat land… UNICEF:s beställning av tre miljoner engångssprutor stoppades när tillverkaren fick veta att de skulle användas i ett kubanskt vaccinationsprogram… Det råder ett totalförbud mot import av kubanska varor till USA."

Kommentar: Västvärlden med USA i spetsen är rädda för Kuba. Kuba har 31 stridsflygplan och 30 000 soldater markstridskrafter. FN:s säkerhetsråd har år efter år fördömt USA:s blockad mot Kuba. Senast var det 187 länder som röstade för avskaffandet av blockaden. Endast fyra länder röstade för fortsatt blockad. Länderna var USA, Israel och två små öar i Stilla Havet. Terroraktionerna från Miami i USA mot Kuba har minskat kraftigt och det är tack vare fem kubaner som avslöjade terroristverksamheten i Florida. Nu sitter dessa fem i amerikanska fängelser med långa straff medan terroristerna i Miami går fria.

"Marx, var är du? Kapitalisterna har blivit galna…" /Annons i Flamman.

Laura Carlsen chef för forskningsinstitutet Programa por America är stenhård i sin kritik mot USA-administrationerna som via olika frihandelsavtal och "krig mot drogerna" försöker påtvinga Mexiko och Centralamerika olika "planer". De är förevändningar för att via USA:s lagstiftning och handelsavtalens regler och normer lägga under sig strategiska handelsrutter och regionens naturresurser. USA:s krig mot drogerna i Latinamerika utförs i huvudsak via den privata legoknektsektorn och nationella arméer som tränats av USA-militären. Över 90 av alla vapen i Mexiko kommer från USA. Ursprunget till maffians vapen finns i USA. När Nafta trädde i kraft 1994 ägde det rum en kraftig avfolkning av landsbygden i Latinamerika efter att subventionerade jordbruksprodukter från USA svämmade över hemmamarknaderna och praktiken tog död på miljoner bönders framtid. De kunde inte konkurrera med de amerikanska bolagens subventionerade jordbruksprodukter och de tvingades emigrera till USA. Många av dem som inte emigrerade började istället ägna sig på odling för drogframställning. Källa: Flamman.

Kommentar: Skönt att vi har demokrati i vårt land. Vi kan läsa om saker och ting som inte publiceras av de stora mediekoncernerna. Men tyvärr är de få som har tillgång till alternativ media.

Venezuelas nationalförsamling antog en ny lag som ska fastställa normer och principer för utbildningen inom den allmänna skolan. Beslutet väckte ont blod inom både politiska högerkretsar och den utbildningsindustri som i utbildning ser profitbringande marknad. Högern menar att Hugo Chavez vill införa kommunism. I utbildningsplanen ingår utbildningsplikt och rätten till kostnadsfri skola. I den nya lagen fastlås att skolan som arbetsprincip ska utbilda eleverna i ett framträdande demokratisk deltagande, jämlikhet mellan alla medborgare, skapande av självständiga människor, respekt för de mänskliga rättigheterna, utveckling baserad på hållbarhet, lika rättigheter mellan könen. Staten skall vara sekulär. Utbildningen ska vara multietnisk och multikulturell karaktär, socialt kreativ, konstnärlig, kritisk och flerspråkig. Högeroppositionen motsätter sig allt i detta. Källa: Dick Emanuelsson, Flamman. Kommunism är av ondo menar högern. Högerkrafterna i Venezuela liknar den svenska högern innan den allmänna rösträtten.

Kommentar: Vi får önska lycka till Venezuela, som försöker omvandla landet till en demokrati med samma principer som Sverige trots att högerkrafterna med hjälp av USA försöker hindra den demokratiska utvecklingen. Ps. En venezuelansk tjej vann Miss Universum-titeln i senaste tävlingen på Bahamas. Det är andra gången i rad som vinnaren kommer från Venezuela.

"Jobbångest efter semestern? Psykologen ger råd: Coola ner, du lär snart få sparken ändå…" Teckning av Ulf Lundkvist i tidningen Efter Arbetet.

"Reinfeldt må förpacka sin politik som mellanmjölk, men innehållet stinker sur överklasspolitik, vilket inga vackra ord i längden kan dölja. Ökade klassklyftor, växande arbetslöshet, social nedrustning och ett utanförskap som är på väg att förvandlas till social bomb bär syn för sägen." /Ledare i Proletären.

"Högerpolitiken har skapat ett utanförskap. Det är inte konstigt att de som bor i förorterna blir så frustrerade att det till slut exploderar… I Göteborgs förorter har ungdomar tänt eld på bilar och attackerat polis och räddningstjänst med stenar. Liknande händelser rapporteras från Uppsalaförorten Gottsunda, liksom Rosengård i Malmö. Det är ett destruktivt beteende som inte kan försvaras, men skulden ska läggas på de politiker som skapat ett ojämlikt och segregerat samhälle." /Proletären.

Kommentar: "Sådan är kapitalismen …" sjöng Fred Åkerström på sin tid och det tycks gälla fortfarande.

"Under se senaste årens oroligheter i Afghanistan har landet plundrats på en stor del av sina konstskatter. Nu har brittiska myndigheter återlämnat över 1500 föremål som under de senaste åren beslagtagits av tullen på Londonflygplatsen Heathrow." /Allt om Historia.

"Antikhandlaren John Sisto i den amerikanska delstaten Illinois, lämnade flera tusen stulna italienska antikviteter efter sig när han dog. Etruskiska skatter, medeltida påvebrev… Sammanlagt hittade John Sistos arvingar närmade 3500 gömda föremål. Mer än hälften av dem visade sig vara stöldgods…" /Allt om Historia.

"Jeriko är med sina tio tusen år en av världens äldsta städer. Enligt Bibeln störtade stadens murar samman sedan israeliterna, på direktiv från Gud, blåst i vädurshorn. Därefter dödade de alla invånare i Jeriko." /Allt om historia.

Undrar om palestinierna i dagens Jeriko går samma öde till mötes? Allt pekar på det…


Om författaren

Författare:
Unto Seppälä

Om artikeln

Publicerad: 14 sep 2009 10:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: