sourze.se

Nu kommer jobben!

"Nu handlar telefonsamtalen från medlemmarna om företagens erbjudanden om befattningar och om vad de kan begära i lön."

Nu börjar jobben komma. Konjunkturen har vänt.

Tidigare var fackförbunden fullt upptagna med att förhandla om nedskärningar, uppsägningar på grund av arbetsbrist, krav från arbetsgivarna om lönesänkningar och begränsningar av arbetstiden. Nu handlar telefonsamtalen från medlemmarna om företagens erbjudanden om befattningar och om vad de kan begära i lön.

Arbetsförmedlingen talar idag om ett trendbrott. Varslen om uppsägningar har minskat.

Jag tror för min del att fackföreningarnas rådgivningsjourer samt arbetsförmedlingen som tar emot företagens varsel om uppsägning, är en av de säkraste konjunkturindikatorerna. Jag har under årens lopp kunnat följa uppgångar och nedgångar. Ibland har inga andra institutioner varnat om väntade förändringar. Men den privata sektorns företag agerar snabbt om orderingången går upp eller ned. Det är om det sköts snyggt ett rationellt sätt att agera.
Fast några passar också på att göra sig av med vad de anser vara "lågpresterare", föräldralediga eller andra som bara jobbar på sin ordinarie arbetstid. Dessa företag är inte lika snabba att anställa när konjunkturen ser ut att vända och får svårt att återskapa den kompetens de hade före uppsägningarna.

Nu blir det ett race om arbetskraften. Ett gott råd. Kolla om företaget är med i någon arbetsgivarorganisation så de har tecknat avtal med fackförbunden. Då har man bättre anställningsvillkor, större trygghet och justa villkor.

Kanske dags att satsa på aktier i de välskötta företagen?


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 14 sep 2009 10:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: