sourze.se

RKU sprider antisemitisk propaganda

"På mitten av den vita ytan kunde en skiss av två njurar, med svarta utkanter, ses. Vid toppen av vänstra njuren stod att läsa, SEMIT. Nedanför semit stod att läsa, SE HIT!"

En av de tre stora debatter som har fyllt och till detta datum fortfarande fyller svenska dags- och kvällstidningar och en bred och skiftande mängd internetforum behandlar de anklagelser som riktats mot den israeliska militärens påstådda illegala hantering av döda palestinska medborgares organ för försäljning i bland annat Nordamerika.

Debatten har sedan en tid tillbaka nått sitt klimax i Sverige, och börjar nu ebba ut. Den lever dock vidare i vrår och skrymslen, samt på väggar i bland annat Malmö.

Nedanför Ica Supermarket på Södra Förstadsgatan i Malmö, på en vägg vid entrén till en bingohall, kan man ofta finna reklam och samhällsinformation uppsatt. Vid ett tillfälle tidigare förra veckan då jag promenerade förbi denna punkt i Malmös offentliga rum valde mitt perifera medvetande att fånga in en svartvit poster. Jag stannade, gick tillbaka och tittade på väggen. Omgiven av reklam för kommande konserter, teaterföreställningar och ett sargat A4 där en individ sökte hundpassning, satt en enkelt producerad pappersbit. På mitten av den vita ytan kunde en skiss av två njurar, med svarta utkanter, ses. Vid toppen av vänstra njuren stod att läsa, SEMIT. Nedanför semit stod att läsa, SE HIT!; alltså, sammantaget SEMIT, SE HIT! Allra längst ned till vänster stod förkortningen stod slutligen RKU att läsa Radikal Kommunistisk Ungdom.

Semit är ett begrepp som härrör från rasbiologin och åsyftar beteckna folk med ett förmodat gemensamt ursprung, paradoxalt nog i detta sammanhang judar och araber. Begreppet semit har historiskt sett givits ett begränsande innehåll, med enskilt fokus på judar. RKU fordrade alltså den generella juden att se hit, mot en vägg i Malmö, och ta ansvar för en än så länge obevisad kritik riktad mot en begränsad mängd av den judiska populationen. På ett onyanserat, oinformerat, missvisande, och därtill osmakligt – för att inte nämna rasistiskt – sätt uppvisar RKU sina radikalt pro-palestinska sympatier; på bekostnad av en hel israelisk befolkning. Detta beteende ska och kan inte tolereras. Detta beteende kan och ska inte ursäktas. Detta beteende är slutligen en handling som, juridiskt sett, kan definieras som hets mot folkgrupp.

På alla upptänkliga sätt sprider den lilla pappersbiten inget annat än ett rasistiskt budskap som varken gynnar den palestinska situationen eller en intelligent debatt kring den politiska snårskog som är Gaza, Västbanken och den israeliska ockupationsmaktens ansvar och skuld.


Om författaren

Författare:
Aje Björkman

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2009 12:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: