sourze.se
Artikelbild

Kalsonger och kartonger styrde Greenspan

"Genom att följa två så enkla variabler som kalsongförsäljning och kartongförsäljning kunde Greenspan förutspå den ekonomiska utvecklingen och fatta beslut som påverkade hela världsekonomin."

Den pågående finanskrisen har vänt upp och ned på tillvaron för många människor i världen. Arbetslösheten ökar, produktionen minskar och staternas budgetunderskott växer.

I denna dystra tid spanar alla analytiker och även den stora allmänheten efter tecken på att konjunkturen håller på att vända uppåt – lite ljus i mörkret således. Vi översvämmas av inköpschefsindex, rapporter från detaljhandeln, prognoser från banker och konjunkturinstitut, regeringens konjunkturbedömning, med mera.

I själva verket kan man mycket enkelt bedöma konjunkturutvecklingen genom att ta en titt på männens kalsonginnehav. Det har nämligen visat sig att i sämre tider köper männen betydligt färre kalsonger än i goda tider. Man sliter helt enkelt lite längre på de underbyxor man har. I den mån man köper kalsonger väljer man billigare vara av sämre kvalitet. Underligt nog gäller inte detta kvinnornas inköp av trosor som är tämligen konstant oavsett konjunkturläget.

En man som tog detta faktum på allvar var Alan Greenspan – ordförande i USA:s Federal Reserv i nästan tjugo år. Han följde noggrant kalsongförsäljningen, där man redan tidigt i konjunkturcykeln kunde avläsa den framtida utvecklingen. När kalsongförsäljningen sjönk kunde man vara säker på att man var på väg in i lågkonjunktur.

Greenspan hade ytterligare en konjunkturindikator som han följde mycket noggrant, nämligen tillverkningen av kartonger. Eftersom så många varor dumt nog förpackas i kartonger av skilda slag kunde han mycket snabbt se hur konsumtionen skulle utvecklas. När kartongindustrin fick färre order visste Greenspan med säkerhet att konsumtionen var på väg neråt och att detaljhandeln stod inför problem.

Genom att följa två så enkla variabler som kalsongförsäljning och kartongförsäljning kunde Greenspan förutspå den ekonomiska utvecklingen och fatta beslut som påverkade hela världsekonomin.


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 07 sep 2009 10:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: