sourze.se

Bostadspolitiken är viktig för rättvisan

"Socialdemokratin har varit mycket väl medveten om bostadspolitikens betydelse för rättvisan, men kunskapen föll i glömska någon gång på nittiotalet. Alliansregeringen är på god väg att bygga upp och cementera ett klassboende."

Sveriges tid som företrädare i bostadspolitiken är förbi. Istället för att bedriva en aktiv social bostadspolitik har vi kapitulerat för marknaden och delat upp vår befolkning i bostadsområden efter klass. Kackerlackor och mögel kontra strandnära läge. Det är spännvidden mellan dagens bostäder.

Boendet har varit en hörnsten i det socialdemokratiska välfärdsbygget. Rätten till en bra bostad drev fram byggandet av den svenska allmännyttan, som gjorde det möjligt att planera och utjämna klyftorna i den svenska bostadsmarknaden. Fram till 1990 fanns en mycket medveten politisk satsning för att med bostäder göra Sverige till ett rättvisare land.

Idag närmar vi oss övriga Europa, som har inställningen att det räcker med några billiga hyresrätter för den allra fattigaste befolkningen. Bostäder som ingen människa vill sätta sin fot i om man inte är tvungen. Allmännyttan har blivit ännu ett utpekande om vilken klass en människa tillhör. Istället för att ge chanser till en bra bostad har den blivit en boja. Ju färre kommunala hyresrätter det finns, desto mer utslagna blir dom som bor kvar i kommunens hyresrätter.

Strävan efter att äga sin egen bostad verkar gå före allt annat, och detta stoppar alla intentioner om ett rättvisare boende. Studier varnar ständigt för konsekvenserna av vårt uppdelade boende, men marknaden fortsätter att dominera bostadspolitiken.

När vi inte möts så frodas rädslan och fördomarna. "Att människor lever i skilda delar av samhället hotar den sociala ordningen, den personliga säkerheten och stabiliteten i samhället", skriver professorerna Jacobs, Kemeny och Manzi. Lena Magnusson Turner är professor i kulturgeografi. Hon varnar i sina studier för konsekvenserna av utförsäljningen av allmännyttan. "En stor allmännytta motverkar socialbostäder", är en av hennes slutsatser. Hon gör även tydliga kopplingar mellan bristen på en aktiv social bostadspolitik och klassamhället.

Vi vet vad som gått snett i Sveriges bostadspolitik, men kraften saknas för att rätta till problemen. Socialdemokratin har varit mycket väl medveten om bostadspolitikens betydelse för rättvisan, men kunskapen föll i glömska någon gång på nittiotalet. Alliansregeringen är på god väg att bygga upp och cementera ett klassboende. Ett uppdelat Sverige där rädslan och misstänksamheten frodas.

Det krävs en kraftsamling av vänsteralternativet för att bryta utvecklingen.


Om författaren

Författare:
Hampus Engqvist

Om artikeln

Publicerad: 07 sep 2009 09:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: