sourze.se

Vi är inte välkomna i Falkenberg

"Vi hoppas nu att Falkenberg efter 20 år inser att vi som valt villavagn som vår campingform inte utgör ett hot utan en tillgång i kommunens turistsatsning."

Vi har valt att bo som turister i en villavagn på en campingplats i Falkenberg. Men vi är inte välkomna. Falkenbergsborna understödda av Länsstyrelsen har försökt få bort denna grupp av turister. När vi köpte vår villavagn 1993 så hade vi ingen aning om att vissa campinggäster inte var välkomna. Det senaste beskedet är att vi ska vara borta senast februari 2010. Hur tänker politiker och berörda myndigheter?

I beslutet står bland annat att om man har en campingvagn stående mer än ”normal sommarsemester” ett par veckor så krävs bygglov. Det låter inte rimligt att man ska behöva ha bygglov för att campa på en campingplats. Det står också att det ska vara ”tillfällig vistelse”, men det ser jag att våran är. Fyra till sex månader måste ses som tillfällig. Kommer det i fortsättningen inte att vara tillåtet med säsongsuppställda campingvagnar? Vilka campingvärdar kommer i så fall vilja driva campingplatser när den fasta inkomsten försvinner? På vår campingplats kan en säsongsplats hyras i max sex månader. Övrig tid är vatten och el avstängd. Det blir alltså obeboeligt på vinterhalvåret.

Ändå har berörda myndigheter så totalt hakat upp sig på att villavagnarna stått där vintertid, så man har diskuterat denna fråga i snart 20 år. Vilka olägenheter har detta medfört för Falkenberg? Man vill gynna den rörliga turismen. Hur gynnas den om vi flyttar vagnen på vinterhalvåret? I andra delar av Halland och på Västkusten finns många villavagnar som står hela året på samma plats. Har Falkenberg kollat hur det fungerar? Förmodligen utgör detta inget problem.

En annan synpunkt har varit att villavagnarna inte är ”estetiskt tilltalande” på en camping. I dag kan du köpa en husvagn som är nästan lika stor som en villavagn, så ett störande inslag är inte våra vagnar.

När det gäller att värna om det känsliga kustlivet så torde uppmaningen om att bara stanna en kortare tid och sedan köra vidare utgöra ett större hot både mot miljön och trafiken. Kan det ligga i en miljömedveten kommuns intresse att uppmana till mer trafik? En bra mix av säsongscampare och rörlig turism skulle säkert gynna Falkenberg. Ja det måste ju vara något hemskt som händer i Falkenberg på vinterhalvåret på grund av att våra villavagnar står kvar på samma plats. Något så hemskt att det varit värt att ödsla tid och skattebetalarnas pengar på att diskutera denna fråga i nästan 20 år.

Och tänk vilken oror detta skapat och skapar hos oss villavagnsägare. Vi hoppas nu att Falkenberg efter 20 år inser att vi som valt villavagn som vår campingform inte utgör ett hot utan en tillgång i kommunens turistsatsning.


Om författaren

Författare:
Monica Johansson

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2009 14:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: