sourze.se

USA:s dödfödda sjukvårdsreform #2

"Liksom President Obamas uppmärksammade överenskommelse om växthusgaser i våras, vars faktiska effekter fördömdes av miljöorganisationer som ytterst marginella, är Kongressens sjukvårdsreform bara ett tragiskt spel för galleriet."

Läs första delen av artikeln:USA:s dödfödda sjukvårdsreform #1.

Att mixtra med fakta är ändå ett av de mest harmlösa medel motståndet har tagit till i kampen över USA:s sjukvårdsvinster. Via politikers och lobbyisters uttalanden har halsbrytande lögner spridits för att skrämma misstänksamma medborgare. Enligt det ena ryktet skulle kirurger tvingas att utföra offentligt finansierade könsbyten! En annan absurd osanning handlade om att pensionärer skulle bli tvungna att redogöra för någon statlig tjänsteman för hur de vill sluta sina dagar. Som värst blev det när detta rykte förvrängdes till att staten skulle börja föra listor över vilka gamlingar som först fick dö. Sanningen är att man skulle få rätt till en gratis konsultation om vilket slags livsförlängande behandling man skulle kunna tänka sig acceptera i något framtida sjukdomsscenario. Sådana konsultationer är redan vanligt förekommande och även obligatoriska hos flera privata försäkringsbolag.

Det är inte bara högeragitatorerna på radio- och TV som far med sådana häpnadsväckande osanningar, utan till och med Republikanernas senaste kandidat för vicepresidentsposten. Via sin Facebook-sida fabulerade Sara Palin om "dödspaneler" som skulle avgöra vilka nyfödda barn som fick leva:

"Det USA som jag känner och älskar är inte landet där mina föräldrar eller min bebis med Downs Syndrom kommer att behöva ställa sig inför Obamas ’dödspanel’ så att hans byråkrater kan bestämma - enligt någon subjektiv bedömning om deras ’produktivitetsnivå i samhället’ - om de är värda sjukvård eller inte. Ett sådant system är synnerligen ont."

Det måste tilläggas att ett sådant system är och förblir helt och hållet ett missfoster fött av Palins populistiska och paranoida fantasi. Ändå behandlades utsagan helt seriöst av bland andra TV-nätverket NBC. Där beskrevs Palin bara som en varnande röst - strax innan hennes morbida uttalande lästes upp ordagrant.

Inte sedan Irakinvasionen har mainstream-media försummat sitt granskande ansvar så påtagligt som i rapporteringen om sjukvårdsreformen, den största sedan allmän försäkring infördes för pensionärer 1965 "single-payer health care" existerar alltså i USA, och försvaras ihärdigt av den väljargrupp som röstar flitigast - pensionärerna. Lögnerna har spridits från Republikanska partiledare och lobbyister ner till partiets ideologiskt förblindade fotfolk och upprepats idogt på Demokraternas medborgarmöten, där de största nyhetskanalerna har filmat gaphalsarna från ett "objektivt" avstånd.

Ryktena har visserligen tillbakavisats av Vita Huset, och även nyhetskanalen NBC nämnde i slutet på ett reportage i veckan att påhittet om dödspaneler bevisats vara falsk efter det att flera motståndare återigen getts möjlighet att återupprepa lögnen inför kamerorna. Men Republikanernas kompakta desinformationskampanj har naturligtvis haft effekt. Lögnerna har spridit sig vidare till en betydande andel av befolkningen - och allra mest i de landsdelar som har den allra största andelen oförsäkrade medborgare! Paradoxen har en enkel men synnerligen mörk förklaring, som också klargör de bisarra men ihärdiga anklagelserna om att Obama inte skulle vara amerikansk medborgare. Ryktet startade i väst och sydstaterna, där rasism mot fattiga svarta och latinamerikaner frodas öppet ännu idag. När sinnesförvirrade "birthers" som ifrågasätter Obamas medborgarskap och "deathers" som varnar för hans dödspaneler ylar över att "få sitt Amerika tillbaka", längtar de tillbaka till en tid då de kände igen hudfärgen på presidenten.

Hetsen mot Obama visar att påståendet om att USA äntligen hade kommit över sitt rasistiska förflutna som man kunde höra efter valet i höstas var lika ogrundat som senaste veckornas inbillningar om att lågkonjunkturen redan är över. Det hela kanske är kanske inte mer än en sorglig kommentar på demokratins ställning i dagens USA, och ett tragiskt exempel på en begåvad retoriker som vägrar att leda, om inte vore det för det mycket verkliga våldshot som understödjs av antagonisternas okvädingsord.

Hur annars ska man tolka TV-bilderna på en man som - helt lagligt - står bland demonstranter vid vägkanten i väntan på presidentens bil och bär ett synligt handeldvapen? I händerna höll mannen en skylt där det stod "Dags att bevattna frihetens träd", en hänvisning till ett av de militanta högerextremisternas favoritcitat om rätten att livnära friheten med patrioters och tyranners blod. Liknande scener har utspelat sig i andra delstater där det är lagligt att bära vapen offentligt. Ett dussintal demonstranter i närheten till konventsalen i Arizona där Obama snart skulle uppträda kom beväpnade, däribland en som tagit med sig sin automatkarbin.

Inga polisiära eller juridiska åtgärder har satts in mot denna farliga trend bland USA:s vapenfanatiker. "Homeland Security" lyser med sin frånvaro, trots att USA länge haft sina egna inhemska terrorister bland militanta högerextremister. När Timothy McVeigh greps efter att ha dödat 168 personer - inklusive 15 dagisbarn - i bombdådet i Oklahoma 1997, bar hans T-tröja samma citat om frihetens träd. Vapentrenden har försvarats av Republikanska kongressledamöter, liksom ledande Republikaner har upprepat lögnerna som framförts av "birthers" och "deathers". Men det är ett farligt spel som Republikanerna ger sig in på. Att medvetet skruva upp volymen på den politiska polemiken är inte bara en beprövad metod för att förvränga debatten, utan också för att mobilisera samhällsfientliga krafter som inte tvekar att använda våld för att uppnå sina egna syften.

Journalisten Bill Moyers har belyst hur kristna fanatikers hets mot personalen på abortkliniker, som under lång tid trappats upp under ledning av politiker och TV- och radiopredikanter, blivit till verkliga hot. Våldshandlingarna inkluderar åtta mord, 17 mordförsök, 41 bombdåd, 175 mordbränder, mer än 5 000 fall av vandalism samt 14 000 incidenter av telefon- och e-posttrakasserier. En läkare som var känd som den enda i sin landsdel som vågade utföra aborter på kvinnor i graviditetens senare stadium, mördades nyligen medan han deltog i en gudstjänst i sin kyrka. Mördarna blir upphöjda som folkhjältar bland likasinnade fanatiker. Flera ledande kristna figurer inom Amerikas anti-abortrörelse vägrar att fördöma attentaten, utan menar att offren fick vad de förtjänade.

Tack vare mainstream-medias flathet går motståndarnas bittra invektiv hand i hand med näringslivets desinformationskampanj mot sjukvårdsreformen. Resultatet ger sken av att sjukvårdsfrågan verkligen är kontroversiell, och ger kongressledamöter politisk täckning för sin maskopi med de företag som så generöst bidragit till deras valkampanjer. Men liksom för rätten till abort, har det länge funnits brett folkligt stöd för allmän sjukförsäkring. Processen visar att inte ens en stegvis reform är politiskt möjligt för USA:s kroniskt sjuka sjukvårdssystem. Istället har det blivit precis som aktivister bland reformanhängarna hade befarat, när Obama redan under valkampanjen förklarade att han tänkte bjuda in storföretagen till överläggningarna.

Visserligen har Presidenten gjort sitt bästa för att hålla näringslivets inflyttande över reformförslaget hemligt, bland annat följde han i Dick Cheneys lagstridiga spår och vägrade att offentliggöra Vita Husets besökslistor med namnen på näringslivstopparna som kommit dit för hemliga möten. Dock har det avslöjats att Obama nu lovat de stora farmaceutiska företagen att ett statligt alternativ aldrig kommer att tvinga ner priser på mediciner. Enligt senaste rapportarna lutar Vita Huset mot att acceptera en betydligt mildare reform, som inte innebär ett konkurrenshot för de mäktiga försäkringsbolagen. Tvärtom visar en utförlig rapport i Business Week 6/8 att reformens sannolika segrare blir försäkringsjättarna;

"Företagen har lyckats omdefiniera reformdebattens centrala begrepp till den graden att oavsett vilka detaljer uppstår i det massiva lagförslag som Kongressen skickar till President Obama i höst, kommer försäkringsindustrin att bli ännu mer lukrativ."

Liksom President Obamas uppmärksammade överenskommelse om växthusgaser i våras, vars faktiska effekter fördömdes av miljöorganisationer som ytterst marginella, är Kongressens sjukvårdsreform bara ett tragiskt spel för galleriet.


Om författaren

Författare:
Patrick Gallagher

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2009 15:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: