sourze.se

RAKEL-tjänsten snabb och informationsrik

Jag undrar om teleoperatörerna har kommit på ett nytt sätt att tjäna pengar på, för nya fråga-svarstjänster dyker upp likt flugor kring en sockerskål.

I skrivande stund är den senaste som jag känner till 72535, "Eller ännu enklare att komma ihåg: RAKEL", som det heter i reklamen. Jag undrar vilket som kom först; numret eller namnet? När kom de på att siffrorna bildar namnet RAKEL?

Jag tycker att det börjar bli lite mycket av samma vara, men för att skapa lite rättvisa – jag har ju redan testat de två andra tjänsterna "118 100:s nya svarstjänst - inget att lita på" i maj 2008, och "118 118 – klart godkända!" i juni i år, så testade jag den 25/8 även RAKEL. Det finns ju ändå något som heter "konkurrens" på marknaden, och det är väl vad dessa tre tjänster skapar. Då anser jag att det inte är mer än rätt att de tål att granskas och kritiseras om så behövs, för att vi kunder ska veta vad vi får för pengarna.

Tre kronor per svars-sms kostar RAKEL, men det första sms:et är de generösa nog att bjuda på. För att skapa ännu mer rättvisa, så har jag ställt samma frågor till RAKEL, som jag gjort i de tidigare undersökningarna. Eller, fråga och fråga... Till RAKEL är det inte direkta frågor som gäller, utan mer sammanfattande ord för ämnet man vill veta mer om. Inga frågetecken här alltså. Vilket kom att ställa till problem och förvirring när man ville ha svar på vissa frågor som inte fick vara just frågor, skulle det visa sig.


Fråga: Turning Torso
Svar: Turning Torso är en skyskrapa vid Lilla Varvsgatan i Västra Hamnen, Malmö. Byggnaden är ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och ägs av HSB. Turning Torso är Sveriges högsta byggnad. Historik: I den första detaljplanen som gjordes för Bo01 1999 fanns ett 25-våningshus inritat på platsen för Turning Torso med HSB som möjlig byggherre. Ledningen för mässbolaget som arrangerade Bo01 hade i detta skede kontakter… Skicka MER till 72535.

Fråga: Hur långt är det mellan Haparanda och Luleå?
Svar: Hur långt är det mellan Haparanda och Luleå? diskuteras i följande artiklar
Skicka 1 till 72535 för Norrbottninabanan.
Skicka 2 till 72535 för Meänkieli
Skicka 3 till 72535 för Riksväg
Skicka 4 för Järnväg i Sverige
5 för Sverigefinnar
6 för Sverige

Fråga: Drottning Silivia
Svar: Drottning Silvia, född Silvia Renate Sommerlath, 23 december 1943, i Heidelberg, Baden - Württemberg, Tyskland, är Sveriges drottning sedan 19 juni 1976. Drottning Silvia är enda dotter till direktören Walther Sommerlath och desses brasilianska hustru Alice Sommerlath, född de Toledo. Hon har tre bröder: Ralf, Walther och Jörg Sommerlath. Brodern Jörg avled i februari 2006 i Tyskland. Utbildningar och karriär: Efter freden 1945… Skicka MER till 72535.

Fråga: M/S Estiona
Svar: M/S Estonia var ett bil- och passagerarfartyg som byggdes 1979 och sjösattes 1980. Det förliste i Östersjön den 28 september 1994 i den största fartygskatastrofen i Europa i fredstid. Historia: Fartyget byggdes av Jos. L. Meyer GmbH i Tyskland för Viking Line AB Sally under namnet M/S Viking Sally. Då fartyget sjösattes trafikerade den Stockholm - Mariehamn - Åbo och var det näst största fartyget på Östersjön. År 1990 övergick… Skicka MER till 72535

Fråga: Hälsinglands landskapsblomma
Svar: Hälsinglands landskapsblomma diskuteras i följande artiklar
Skicka 1 till 72535 för Hälsingland
Skicka 2 till 72535 för Landskapsblommor
Skicka 3 till 72535 för Åkerbär
4 för Medelpad
5 för Lin växt
6 för Stymorsviol
7 för Gästrikland
8 för Dalarna
9 för Härjedalen
10 för Svenska landskapssymboler

Fråga: Typiska vårblommor.
Svar: Typiska vårblommor diskuteras i följande artiklar
Skicka 1 till 72535 för Hästhov


På grund av rådande förvirring, fick jag aldrig vaken svar på "Sveriges nationaldag", eller "Antal timmar på ett år", men sex av åtta svar, ger RAKEL absolut godkänt, tycker jag! De får dessutom absolut en stjärna i kanten för att de inte tvingar på en en massa sms som kostar pengar, utan man får chans att välja själv om man vill ha fortsättning och mer information.

Ett stort plus förtjänar RAKEL även för sin faktarikedom vilken bland annat kommer från Wikipedia, och för sina snabba svar.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 01 sep 2009 10:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: