sourze.se

Vems världsbild är egentligen förvrängd?

"Klimatproblemen och riskerna med krig kan man hantera någorlunda. Men det stora problemet för framtiden tar Bolling inte upp, nämligen religionen. Här kan man verkligen tala om en förvriden världsbild."

Jag har just läst Anders Bollings bok Apokalypsens gosiga mörker, där han går till attack mot medierna och de intellektuella som han menar har en förvrängd världsbild. Det där med medierna kan jag hålla med om, men inte om de intellektuella. Det känns som om Bolling skulle ha passat bra i det gamla Sovjet, där man inte skrev om olyckor och elände utan bara frossade i reportage om framsteg på alla områden.

Politiker och ekonomer är de som verkligen har en förvriden världsbild. Ett typexempel är George W Bush. Det finns nog en del undantag, men de är få. Bolling tar fram två områden där svartsynen bland de intellektuella är stor, nämligen klimatfrågan och krigen. Han menar att det på dessa områden har skett stora framsteg. Men framtiden vet man inte nånting om. Det dyker hela tiden upp nya problem och de blir inte färre med en skenande befolkningsökning.

Klimatproblemen och riskerna med krig kan man hantera någorlunda. Men det stora problemet för framtiden tar Bolling inte upp, nämligen religionen. Här kan man verkligen tala om en förvriden världsbild. Man blir bedrövad när man ser på friidrotts-VM och alla dessa som gör korstecknet före start. Tala om indoktrinering. Så vitt jag vet ville Saddam Hussein skapa ett sekulariserat samhälle med mycken forskning i Irak. Men sen blandade sig fundamentalisten Bush i och nu kan man se resultatet. USA med sin förvridna världsbild har lämnat kvar ett land i religiöst inbördeskrig.

Religionen spelar en stor roll för majoriteten av jordens befolkning och den är värre än aids. Här har man anledning till svartsyn. Det är lättare att bota en som har aids än en som är religiös fundamentalist.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 25 aug 2009 12:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: