sourze.se
Artikelbild

Radiohead har gett ut sitt sista album

"Personligen var jag förvånad – kanske i likhet med många andra – över att de överhuvudtaget lyckades klämma ut ett album till. När jag nu genom Thom Yorke får höra talas om bandets planer är jag därmed inte förvånad. Om något är jag positivt överraskad."

I en intervju med The Beliver magazine tidigare denna månad säger Thom Yorke, sångare och gitarrist i engelska alternativrockbandet Radiohead, att kvintetten planerar att sluta ge ut fullängdsalbum.

Den process som föregår utgivandet av ett fullängdsalbum inverkar negativt på bandets kreativa skaparlusta hävdar han vidare. Det sliter för mycket på oss, säger han. Bandet kommer dock inte att sluta med att ge ut musik. De sadlar enbart om, nu kommer de att lägga fokus på andra medieformer och andra format. Istället för fullängdare kan vi vänta oss enstaka sånger eller EP:s utlagda på internet och möjliga att komma åt antingen via bandets officella hemsida mot någon form av ekonomisk kompensation, eller i något annat internetbaserat format. De som däremot väntar på en fullängdsuppföljare till 2007 års bästa album In Rainbows får nog vänta länge, om inte en evighet.

Efter Ok Computer-turnén formligen emanerade Thom Yorkes ansikte trötthet och irritation. Turnén var nära att splittra bandet. De var inte bara trötta på varandra utan även på sin egen musik. Detta framgår tydligt av de två efterföljande albumen Kid A från 2000 och Amnesiac från 2001. Dessa två album deklarerade på ett effektivt sätt Radioheads nya musikaliska riktning. På samma gång som albumen angav tonen för ett nytt Radiohead föreföll de även vara en sorts katharsisk för bandet; en genomgående rening genom förkastning av det gamla, av OK Computer. I många intervjuer från den tiden anger bandmedlemmarna dessa album som vida överstigande OK Computer och alla deras andra föregående album.

Problemen verkade dock finnas kvar. Detta kunde än tydligare synas efter utgivningen av Hail to the Thief från 2003. Om Ok Computer var albumet som påbörjade spänningarna inom bandet skulle Hail to the Thief kunna ha blivit albumet som slutligen krossade det. Detta hände dock, som tur väl var, inte. Bandet arbetade sig igenom problemen och kom fyra år senare ut med det magnifika albumet In Rainbows – deras bästa album hittills, och om vi får ta Thom Yorke på orden, även deras sista.

Personligen var jag förvånad – kanske i likhet med många andra – över att de överhuvudtaget lyckades klämma ut ett album till. När jag nu genom Thom Yorke får höra talas om bandets planer är jag därmed inte förvånad. Om något är jag positivt överraskad. Jag tror att denna nya arbetsform kommer att fungera utmärkt för Radiohead. Jag tror vidare att vi kan vänta oss en massa intressanta och bra låtar från dem i framtiden. Vem bryr sig då om att dessa låtar inte ges ut i albumformat?

Läs fler musikkrönikor av Aje Björkman.


Om författaren

Författare:
Aje Björkman

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2009 12:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: