sourze.se
Artikelbild

Sverige förhandlar med en medeltidsdiktatur

"Jag har vänner och släktingar som slagits blåa med batonger men som dagen efter varit ute på gatorna för att återigen skrika Ned med diktatorn! Det var därför förargande att Sverige skickade sin ambassadör när regimens president installerades."

I Iran avrättas enligt Amnesty fler människor per invånare än i något annat land i världen. En del avrättningar genomförs offentligt för att skrämma folk. Den iranska nyhetsbyrån IRNA rapporterade två veckor innan det iranska presidentvalet att tre män avrättats offentligt genom hängning. Enligt iranska myndigheter var männen inblandade i en attack mot en moské två dagar tidigare. Trots förtrycket i Iran och med risk att bli dödade gick unga och gamla under sommaren ut på Irans gator för att protestera mot den iranska regimen. Demonstrationerna började efter uppgifter om valfusk när Ahmadinejad utropades som regimens president den 12 juni. En del av de som gripits i samband med demonstrationerna har torterats så svårt att de dött av sina skador medan andra lever med hemska minnen från övergrepp. En av presidentkandidaterna, Mehdi Karroubi, skrev den 9 augusti i ett öppet brev att fångar har vittnat om våldtäkter på kvinnor och unga pojkar i fängelserna och att många lider av allvarliga fysiska och psykiska skador. Föreningen De aktiva inom mänskliga rättigheter och demokrati i Iran har rapporterat om hur läkare och sjuksköterskor hindrats från att hjälpa skadade och om hur folk som tagit sig till sjukhusen för att få vård för sina skador förts bort av polisen. Det iranska folket riskerar sina liv när de går ut på gatorna för att protestera och för att visa världen att man inte vill ha den här regimen. Jag har vänner och släktingar som slagits blåa med batonger men som dagen efter varit ute på gatorna för att återigen skrika "Ned med diktatorn!" Det var därför förargande att Sverige skickade sin ambassadör när regimens president installerades. Flera länder, däribland Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland valde att inte låta sina ambassadörer närvara vid ceremonin. Att ha ambassadören närvarande vid presidentinstallationen sänder oönskade signaler om hur Sverige ser på Iran och den iranska regimen.

Den iranska regimen har bland andra anklagat den iranska motståndsrörelsen Folkets mujahedin för att ligga bakom sommarens demonstrationer. Den 28 juli attackerades den iranska motståndsrörelsens bas Camp Ashraf i Irak nära gränsen mot Iran. Attacken genomfördes av irakisk polis och militär på order från Iraks premiärminister Nuri Al Maleki efter påtryckningar från Iran. Iraks miljöminister berättade på en presskonferens i Karbala den 16 augusti att Iran medvetet sänker vattennivån i floderna Karun och Sirwan för att sätta press på irakierna att utvisa iranska oppositionella. I attacken mot Ashraf har minst 10 personer dödats, över 500 personer har skadats och 36 personer har förts till okänd ort. Amnesty har fördömt attacken och kräver att de 36 personerna som förts bort antingen åtalas eller friges och att de ges möjlighet till att träffa sina advokater. Filmklipp som lagts ut på youtube tagna av invånarna i Ashraf visar hur de obeväpnade invånarna precis som på Tehrans gator attackeras med elbatonger, tårgas, peppargas och yxor. I protest mot den inhumana behandlingen av Ashrafs invånare genomförs hungerstrejker runtom i världen. I Stockholm hungerstrejkar flera personer mittemot röda korset. Flera av Ashrafs invånare är svenskar. Bland de döda finns två personer med svenskt uppehållstillstånd. Trots detta har den svenska regeringen och Utrikesdepartementet hittills inte agerat för att säkerställa att Ashrafs invånare behandlas humant. Det minsta Sverige kan göra för Ashrafs invånare och för de svenskar som befinner sig där är att skicka en representant från svenska ambassaden för att bevaka händelseutvecklingen.

Jag önskar att den svenska regeringen kunde stå bakom det iranska folket eller åtminstone vara neutral. Så har det inte varit hittills. Man har valt att förhandla med en av världens brutalaste regimer samtidigt som man inte lyssnar på det iranska folket. Att det 2009 finns medeltidsdiktaturer som den i Iran är olyckligt för varje världsmedborgare.


Om författaren

Författare:
Sara Zahedi

Om artikeln

Publicerad: 21 aug 2009 11:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: