sourze.se

Hitler vägrade ta Owens i hand

När jag såg på 100 meters-finalen i VM i Berlin förvånades jag över att man inte med ett ord nämnde Jesse Owens segrar i samma stadion 1936. Olympiaden blev en propagandatriumf för nazisterna men den grumlades en hel del av Jesse Owens segrar.

Nazisterna kunde medge att de svarta var fysiskt starkare än de vita men stod på en låg nivå civilisatoriskt. Om detta skriver Cege Berglund med rubriken "Amerikanerna borde skämmas" i Göteborgsposten den 17 augusti 2009 följande:

"Nazisterna hade stora svårigheter att förklara de svartas framgångar under OS. I ett ’vetenskapligt’ påstående hävdades att de svarta var snabbast tack vare abnormt stort, ’djuriskt’, hälben. De svarta var alltså inte människor, utan djur, och USA kunde lika gärna ha anmält kapplöpningshästar till loppen."


Hitler vägrade att ta Owens i hand av detta skäl och ansåg att de svarta inte borde få tillåtas att deltaga i spelen. Inte ens presidenterna Roosevelt och Truman tog emot honom i Vita huset, antagligen med tanke på rasisterna i Sydstaterna som då röstade på demokraterna.

Owens sprang 100 meter på den förnämliga tiden 10.3 sekunder. När jag såg att det bara var svarta löpare i finalfältet tänkte jag på vilka oerhörda framsteg som gjorts i rashänseende sedan Hitlers dagar. Nu sker en rasblandning som skulle ha förskräckt nazisterna. Många av de svarta idrottsmännen och kvinnorna kommer från Västindien och detta fick mig att tänka på att det var kanske de starkaste individerna som överlevde slavtransporterna över Atlanten. Det skedde kanske ett positivt urval. Förmågan att organisera stater ingick dock inte i det genetiska urvalet. Det utgör inte minst Jamaica ett exempel på. Trots en femtioårig självständighet har man en mycket stor fattigdom. Efter självständigheten kunde man skylla på kolonialmakten England, men det kan man inte längre.

När jag var barn sade man att USA ansåg att negrerna var bra att ha i krig och olympiader. I övrigt hade de inget människovärde. Hitler skall enligt artikeln i GP ha gjort följande yttrande:

"Amerikanarna borde skämmas som låter negrer vinna medaljer åt dem. Jag skall inte skaka hand med en neger."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2009 16:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: