sourze.se
Artikelbild

Soc lägger dyrbar tid på dokumentation

De senaste dagarna har media rapporterat om att socialsekreterare till uppemot 70 sysslar med dokumentation och 10 går till "mycket oklara arbetsuppgifter". Bara cirka 20 är klienttid på socialbyrån i Trollhättan, där jag arbetat.

Jag har en rad betyg från olika socialbyråer där jag får beröm för min snabba och effektiva dokumentation. Däremot finns inte ett ord om vilka relationer jag haft med klienterna. Det framgår inte heller om jag lyckats att föra mina klienter till ett bättre läge socialt och ekonomiskt. Sådant är ytterst svårt att mäta. Men jag vet att jag var en bra socialarbetare.

Då och då får en socialnämnd eller en socialsekreterare kritik från högre myndighet för hur ett ärende handlagts. Kan hon/han då i sina journaler visa upp hur uppgifter samlats in, hur samråd med andra gått till, hur överväganden gjorts före beslut - ja då klarar hon/han sig alltid. Men kan tjänstemannen inte redovisa sin arbetsgång och hur denne kommit fram till beslut och verkställanden, då är läget rätt risigt. Men om ett ärende tagit rimlig tid mäts nästan aldrig. Hur lång tid tar det för en klient att för svar från socialbyrån? Det kan ta hur lång tid som helst säger media nu.

När Länsstyrelsen eller Länsrätten granskar ett ärende frågar de aldrig om kvalitén på klientkontakten eller hur mycket tid som lagts ner på denna. Klienten ska vara delaktig i samarbetet med att ta fram ett beslutsunderlag. Beslutet ska ske i så stor enighet som möjligt även i socialbidragsfrågor som ska leda till ett ekonomiskt bistånd. Vad händer om en barnfamilj får avslag på sin ekonomiska ansökan? Detta är ju en högst väsentlig fråga som det praktiskt taget aldrig finns ett svar på i journalen. Får barnen vettig mat och lämpliga kläder? Kommer hyresvärdens krav "som ett brev på posten"? Socialbyrån följer de som regelbundet får pengar, men vad händer när ett par föräldrar fått avslag? De liksom bara försvinner tills byrån efter en tid får larm om att familjen ska ställas ut på gatan. Fogden sänder brev om sådant.

Den noggranna dokumentationen handlar om att rädda socialsekreterarens eget skinn i en kommande tänkt situation där dennes arbete blir ifrågasatt. Att skriva tar tid. Att skriva väl och fullständigt tar en fruktansvärd tid. Om man arbetar så, anses man vara en bra socialsekreterare.

Men några gånger om året borde ju cheferna sitta med sina anställda och fråga efter RESULTATEN i det sociala arbetet. Hur många katastrofer har undvikits? Hur många familjer har lyfts till en bättre nivå? Vilka har blivit självständiga, vilka har fått jobb och så vidare. Detta borde framgå den dag socialsekreteraren får ett arbetsbetyg men det gör det inte!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 11 aug 2009 12:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: