sourze.se
Artikelbild

Tish Cohen och Town House

”Angus, ingen har dött så ta det bara lugnt men jag har läst en bok som du bara måste läsa, och jag menar verkligen bara måste läsa. Den heter Town House och handlar om en man som har det ännu rörigare än du, och jag menar det verkligen.”

I tider då allt annat än litteratur pockar på uppmärksamhet, som familj, jobb, ekonomiska kriser, växthuseffekter, Nordkoreas vapenskrammel, svininfluensa och Facebook, för att bara ta några exempel, så ska det till ganska mycket för att jag ska ta mig tid till att börja läsa en bok. Och även om jag hamnar där så ska det ännu mer till för att jag ska läsa ut den. Oftast blir det några kapitel, innan jag tänker att det visserligen är bra litteratur, men inte tillräckligt bra för att kunna konkurera med ovan nämnda faktorer.

Tidigt en morgon ringer min mor mig från Canada och min första tanke är att hennes man dött något dom brukar göra och att hon är på väg till Sverige. Men för att bryta en trend är det första hon säger ”Angus, ingen har dött så ta det bara lugnt men jag har läst en bok som du bara måste läsa, och jag menar verkligen bara måste läsa. Den här boken handlar om en man som har det ännu rörigare än du, och jag menar det verkligen.” Min mor har nu sagt dom magiska orden: ÄNNU RÖRIGARE ÄN DU! Samtalet fortskrider men jag hör inte så mycket mer utan börjar redan söka på nätet medan hon pratar vidare, om var jag kan beställa boken. Rörigare än jag - det ska vi nog bli två om.

Boken heter Town House och är skriven av Tish Cohen, en Canadensare. Ah, äntligen något som kan härledas till mina rötter, jag älskar när jag hittar sånt. Efter att själv inte ha vågat lämna Lunds stad på grund av cirka 30 års kraftig panikångest blir jag slagen med häpnad när boken handlar om en man med så grava problem grundade på en ovanlig barndom att han nästan inte kan lämna sitt hem. Eller kanske ska jag säg hus, stadshus. Det blir inte bättre av att han en dag av ekonomiska skäl tvingas sälja huset – huset som han inte vågar lämna.

I Town House finner jag en otrolig mängd färgsprakande karaktärer, med detaljer som trots att de är små är så viktiga att de, efter att jag läst boken, lever kvar med mig en stund i min vardag. Jag vill bara veta mer om denna författare och hur hon är som person.

Vi talar nu om en tvåbarnsmamma som skrivit en bok på tre och en halv veckor som blivit en bestseller i Canada, vidare har sålt filmrättigheterna till Fox Studios där man valt att tilldela rollen som Director till Ridley Scott Alien, Thelma & Louise, Gladiator. Rent ekonomiskt har det lett till att hon kunnat säga upp sig och skriva på heltid, skaffa en hemhjälp och sist men inte minst en terapeut, säger hon själv i en intervju. Sån är hon, rolig och kvick, vanlig men ovanlig och hon har en fantasi som är som en frisk fläkt. Ni förstår nog min glädje när det längst bak i boken, precis när man blir så illa till mods för att man ska behöva skiljas från dessa fantastiska människor som man fått bekanta sig med på några hundra sidor, finns extra sidor med klipp ur intervjuer och mycket mer om författaren och hennes liv.

Jag blir helt överrumplad av hennes personlighet och kontaktar henne via e-mail med lite frågor, hon svarar snabbt och bjuder verkligen på sig själv. Vi växlar e-mail några gånger och snart får jag en helt ny vän i mitt gamla hemland och jag börjar förstå hur en mängd viktiga detaljer i boken kommer från hennes egen vardag och liv.

Jag kontaktar ett stort förlag här i Sverige och erbjuder dom att översätta boken gratis om de ger ut den, men tyvärr så ser de inte detta som tillräckligt intressant. Jag skulle så gärna vara delaktig i att just denna bok kom ut på svenska! Den är som Tish Cohen - helt fantastisk. Kanske är det dags att försöka kontakta ett förlag igen, för idag fick jag veta att ännu en bok från Tish Cohen Inside Out Girl har sålt som filmmanus!

Så jag får inte bara läsa hennes bok Little Black Lies som kommer ut i oktober, utan jag får se två filmatiseringar av hennes böcker. Jag är glad och nöjd, en vän rikare och hoppfull om att Tish Cohen snart är ett så hett namn att jag ska få översätta den till svenska för ett förlag här.

Jag vill inte bara säga "missa inte denna bok", jag måste faktiskt säga "missa inte denna författare". Visst är det väl underbart när man känner sig rikare av att ha läst en bok?


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 07 aug 2009 10:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: