sourze.se

Avskaffa länspåvarna!

Landshövdingarna kom till på 1600-talet. Nu är det dags att de avskaffas.

Det var självklart att Gotlands länshövding fick avgå efter sina märkliga uttalanden och sin favorisering av vissa personer. Län ska med lag upprätthållas och inför lagen är alla lika.

Jag är övertygad om att fler landshövdingar ibland agerar i stil med Samuelsson. Men de har haft lyckan att inte bli inspelade. Om man ska se något positivt i det som hänt på Gotland så är det att alla landshövdingar nu rimligen måste minska favoriserandet. Samma gäller också en del kommunala pampar.

Makt korrumperar. Även om landshövdingarna till viss del är galjonsfigurer så är de statens förlängda arm. Och de har makt i en del avseenden. Dessutom är de tämligen allsmäktiga. Tjänstemän kan bli överkörda även om de har alldeles rätt i sak. Hövdingen bestämmer.

Landshövdingeämbetet är en gammaldags och odemokratisk institution som borde avskaffas. Redan på 1600-talet fick Sverige landshövdingar som bland annat gick under beteckningen "befallningshavare". I Stockholm fick hövdingen senare beteckningen "överståthållare".

Om länsstyrelserna alls ska vara kvar måste de bli just verkliga styrelser, där de demokratiskt valda företrädare får något att säga till om och där man respekterar den kunskap som finns hos tjänstemännen. I sådana församlingar finns det ingen plats för länspåvar.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 05 aug 2009 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: