sourze.se
Artikelbild

Har Svenska Kyrkan råd att vara HBTQ-vänlig?

Svenska Kyrkan ställer upp för PRIDE, men bara så länge den allmänna opinionen vill. Eftersom medlemsavgifterna behövs har de inte råd att stöta sig med en enda medlem.

Svenska Kyrkan har sämst ekonomi i invandrarområdena, för där är det få medlemmar. Bäst ekonomi har de i gamla landsbygdsområden där befolkningen fortfarande är hyfsat stor. De traditionella folkkyrkokristna går helst inte ur Svenska Kyrkan. Men hur reagerar just dessa mot sin kyrkas delvisa uppslutning kring homorörelsen? Ja, harmen är stor, det vill jag påstå. Inomkyrkliga som OAS-rörelsen, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och Laestadianerna reagerar hårt och hotar med att kliva rakt ut. Det har de hotat med förr men snart når de smärtgränsen. Här kan den före detta statskyrkan förlora massor av medlemmar och inkomster. Men får de massor av nya homovänliga svenskar som nya medlemmar i stället? Det har jag svårt att tro på.

De traditionella frikyrkorna ligger lågt i homo- bi- och transfrågan. I församlingarna pågår sedan länge många diskussioner i ämnet men lite hörs utåt. Dessa kyrkor är inte beroende av homorörelsens pengar utan kan lugnt fortsätta att ta rent teologisk hänsyn. De är inte heller finansierade av olika bolag – de lever i huvudsak på kollektpengar. Då är man fri att i mycket lugn takt göra nya ställningstaganden.

Svenska Kyrkan är ju nästan liktydigt med 90 av de infödda svenskarna och deras åsikter – den allmänna opinionen. Därför är det ytterst svårt för denna kyrka att gå emot en stor folkopinion i någon fråga. Om någon tvivlade på PRIDE-rörelsens makt och inflytande kan ni sluta tvivla efter gårdagens "Allsång på Skansen" som till 90 cirka var reklam för regnbågsfolket. Det var oerhört skickligt genomfört. Skulle Svenska Kyrkan och frikyrkorna kunna få en allsångskväll på Skansen? Det är förstås fullkomligt uteslutet. Även om de kristna fyller Globen ibland med sina konserter. Carola är väl den enda just nu som lyckas bryta igenom "fromhetsvallen" då och då. Sveriges tydligaste kristna bekännare, men med brister som vi andra.

Som sjuttioåring så vet jag att trender och opinioner kommer och går. Där finns absolut ingen trohet för det man nyss stått för. Det alla hurrar för just nu är till stora delar avglömt om några veckor. Just nu är det enorm nyhetstorka vilket gynnar PRIDE, ordinarie journalister tog ledigt efter Almedalen. Sommarvikarierna har intagit redaktionerna men de är snart borta.

Mitt råd till homorörelsen är att inte lita på någon - utom frikyrkorna med sina långsamma värderingsändringar. Lita mer på skeptikerna än på hurrarna!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 29 jul 2009 14:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: