sourze.se

Kina på väg att överge ett-barnspolitiken

"Det är den ökande andelen äldre bland befolkningen som fått myndigheterna att tänka om."

I en artikel i Financial Times den 25 juli 2009 med rubriken "Shanghai sidesteps ‘one child’ rule" skriver Patti Waldmeir om Kinas nya politik i befolkningsfrågan. Jag har tidigare skrivit om Kina och Indien befolkningspolitik i artikeln "Indien passerar Kina i befolkningsmängd"

Det är den ökande andelen äldre bland befolkningen som fått myndigheterna att tänka om. Av Shanghais befolkning är 21 60 år eller äldre, vilket är dubbelt så många som det nationella genomsnittet. Om ett par kommer från ett-barnsfamiljer får man ha två barn. För minoritetsfolk som tibetaner och uigurer gäller inte någon barnbegränsning.

Ett problem är att barn förväntas hjälpa sina föräldrar på deras ålders höst. Ibland gäller det också far- och morföräldrar. Man befarar till och med arbetskraftsbrist i Shanghai men man väntas lösa det genom migration.

En likartad utveckling som den i Shanghai har också Hongkong och Singapore genomgått. Där har man först uppmuntrat familjer att skaffa få barn, men detta har följts av fallande födelsetal när lönenivåerna blivit lika höga som i västliga länder.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 28 jul 2009 22:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: