sourze.se

Världen är ett dårhus

Världen är full av utvecklingsoptimister som tror att allt blir bättre. Men i själva verket går utvecklingen mot en katastrof.

Att världen är ett dårhus har allt fler upptäckt. Nyligen kunde man läsa att det finns 173 miljoner mentalsjuka i Kina. Hur de har det i sitt dagliga liv vill man inte gärna tänka på. Nu har jag hittat en uppgift om att 6 av USA:s befolkning är allvarligt störda. Det betyder 18 miljoner människor. Det känns lite skrämmande. Man kan förmoda att det är likartat i Sverige. 6 av 9 miljoner betyder att 540000 som är störda. Man kan fråga sig var alla dessa människor håller hus. De gör i alla fall inget väsen av sig.

Att det blir allt fler mentalsjuka är nu en självklar utveckling. Ju äldre man blir desto större blir risken. Alla kan tappa förståndet. Och miljön i samhället är inte särskilt hälsosam med stress och press hela tiden. Många pallar inte för trycket utan flippar ut. Så det gäller verkligen att stå emot alla krav som ställs. Det är i alla fall tur att Sverige inte på länge varit en krigande nation. Då är det värre med USA, som ska kriga hela tiden. Deras soldater kan knappast leva ett normalt liv efter alla hemska upplevelser i krigen. Och snart kommer det hem svenska soldater från Afghanistan mer eller mindre störda.

Hegel talade om historien som en fortgående process i riktning mot något högre och bättre. Hade han levt idag skulle han helt ändrat åsikt. Numera är det i stort sett bara de religiösa optimisterna som tror på framtiden. Och så finns det en massa forskare av alla de slag som tror att de kan förändra utvecklingen till det bättre. Världen är full av människor som tror på vad de håller på med. Och det må de gärna göra. Men vi som blivit lite äldre knäppskallar är rätt svartsynta av oss när vi ser hur tillståndet är i världen. Tillvaron är helt absurd och det går inte att ta den på allvar. För gör man det så kan hälsa hem. Det bästa man kan göra är att ta dagen som den kommer och se vad som händer.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 27 jul 2009 18:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: