sourze.se
Artikelbild

Sonjagons "Arches" lovar framtida storhet

"Influenserna må vara många och till synes spretande, men kvartetten lyckas ur denna välljudande inspirationskälla utvinna musik som står på egna ben..."

Kvartetten Sonjagon, hemmahörande i Saltsjöbaden, Nacka, släppte tidigare i år sitt debutalbum "Arches". I svenska musikmagasinet Groove står det att läsa under titeln ”Sonjagon, inspirerad indierock” att Per Sinding-Larsen har kallat dem ett "dynamiskt Radiohead, fast med oändligt mer spännande sång."

Sonjagon säger sig vara inspirerade av, förutom Radiohead, även Sonic Youth och Nick Drake. Influenserna må vara många och till synes spretande, men kvartetten lyckas ur denna välljudande inspirationskälla utvinna musik som står på egna ben, och som om några år med all säkerhet kommer att levitera - utan behov av ben. I Sonic Magazine skriver recensenten PM Jönsson följande om kvartettens debut:


"Soundet är dynamiskt, sammansvetsat. Det hörs att Sonjagon har ett antal år tillsammans bakom sig. Det jag framför allt tänker på är hur de kommer att utvecklas - här finns så många idéer, så mycket potential. Hoppas bara att Nacka-kvartetten tar det lugnt och inte blir stressade av alla skivbolag som säkert kommer att slåss om dem."

Det latent liggande löftet om framtida storhet manar till uppmärksamhet. Från första till sista spåret på "Arches" är du som lyssnare fångad av en mästerlig rytmsektion framburen av en maniskt och i falsett brytande sångröst. Vissa av gitarrpartierna skriker "OK Computer" i högan sky. Men vad gör det, när man, om man tar sig tid och skrapar på ytan, finner en till synes oändlig potential. Jag instämmer med PM Jönsson i min förhoppning om att bandmedlemmarna inte blir stressade av alla skivbolag som säkerligen kommer att slåss om dem, i alla fall inte så stressade att deras framtida musik tar stryk.

Läs fler musikkrönikor av Aje Björkman.


Om författaren

Författare:
Aje Björkman

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2009 12:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: