sourze.se

Happy Birthday Mr Mandela

Idag firas Mandela Day lite obemärkt i Sverige. Mandela fyller 91 år och har blivit symbolen för fred, frihet och inte minst försoning.

Nelson Mandela firades över hela världen på sin 91a födelsedag. I Sydafrika insatser i Mandelas namn gjordes hela dagen, i New York framträdde världens främsta artister och avkastningen från konserten går till Mandelas fond OneHand för kampen mot hiv/aids och för demokrati.

Nelson Mandela har blivit en ikon efter sina 46 664 dagar i fängelse, han blev ansiktet i kampen mot apartheid i Sydafrika och den självklara ledaren för ANC. Han blev Sydafrikas första svarta president, vald av en hel nation oberoende av hudfärg. Han är ikon världen över för att kampen mot orättvisor lönar sig, även om det långt ifrån gett det välstånd som sydafrikanerna så hett önskade. Men han bidrog till friheten att åtminstone kunna sträva mot detta inom ramen för demokrati.

Inom socialdemokratin var ANC ett av de stora projekten i kampen mot apartheid, och det svenska stödet var också en bidragande del till att ANC kunde utvecklas som parti.

I fjol lyssnade jag första gången på konserten i London via SVT med anledning av Mandelas 90-årsdag. En i och för sig redigerad version men den sändes. Tack SVT för det. Public Service är att också sända program som inte är kommersiellt gångbara i reklamfinansierade kanaler. Det var en strålande tillställning och hemsidan www.mandeladay.com bjöd på möjligheten att delta och se hela konserten i efterhand. Jag tillhörde skaran som skickade hälsningar till Mandela, jag vill minnas att vi var tio personer från Sverige, bland det lägsta deltagandet av de länder som medverkade.

I de filmklipp som visas på www.mandeladay.com, finns en hälsning från Drottning Elisabeth till Mandela. Skulle vara intressant att se den dagen då svenska kungahuset nämner Mandela som ett hopp för förändring och försoning.

Nu fyller Mandela 91, jag inser att man inte kan lägga hela världen i Mandelas händer, men uttrycket ”OneHand” eller ”It’s on Our Hand”, visar vilket ansvar vi har tillsammans. Inte bara att bekämpa fattigdomen, som är det största hotet mot demokratisk utveckling, utan att också bekämpa avarterna av rasism på hemmaplan.

Att arbeta för en global miljö som innebär stopp på avfallsdumpning i utvecklingsländerna, att sätta stopp för jakten på utrotningshotade djur, att medverka till att stoppa skövlingen av regnskogarna. Att arbeta för att Israel ger upp sin imperialistiska hållning i Palestinafrågan och att muslimska nationer ska få lika stor rätt att finnas som våra så kallade ”kristna” nationer. Att islam kanske kan förändras och tolkas i fredlig riktning, vilket innebär att vi måste ge Iran och människorna som kämpar mot regimen vårt fulla stöd och lite till.

Men var finns den svenska vänstern och socialdemokratin en dag som denna? Varför uppmärksammar vi inte Mandela Day inom våra led? Varför gör vi inte en konsert i Sverige för att medverka till en global insats i Mandelas fotspår?

Jazzfestivalen går in på sina sista dagar när detta skrivs, undrar om någon framför en hälsning till Mandela från festivalen. Ringde deras pressenhet och föreslog att de skulle ta upp det, en röst i andra änden verkade, utifrån vad som gick att döma av tonfallet, knappt vem Mandela var, så hur skulle hon då veta att en av världens mest kända män fyller 91 år, eller att han satt i fängelse i 46 664 för att han trodde på ett fritt Sydafrika och är dum nog att tro att världen kan bli en bättre plats för oss alla?

Nästa år hoppas jag att vi i Sverige kan finnas med bland de länder som gör en Mandeladag och att de svenska artister som säger sig stå för solidaritet med världens förstryckta återfinns på scenen.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 18 jul 2009 15:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: