sourze.se

En sund relation

Jag har ju både barn och barnbarn, men har ändå inte blivit klok på hur en lycklig relation egentligen ska vara.

Jag tror att jag har inbillat mig mycket i mina relationer. Ibland tror jag att det är önsketänkande att en relation ska kunna hålla livet ut. Kanske är skilsmässor naturliga, när det kommer till kritan? Men i det långa loppet, vill jag ändå tro på den livslånga relationen, där man gått igenom alla relationsstadier tillsammans och kommit ut helskinnad på andra sidan. Det är emellertid för sent för mig. Man kan inte påbörja hur många relationer som helst, för till sist hinner man ikapp sig själv och det säger bara stopp!

Men, vad är en sund relation? Enligt ett intressant reportage jag läst, lever du i en sund relation om du känner dig lugn och trygg med din partner. Du ska också ha rätt att veta vilka värderingar din partner har och du ska kunna uttrycka egna behov, tankar och känslor, utan att bli bestraffad för det. Riktigt så har jag inte känt alla gånger i min senaste, långa relation. Inte riktigt betrodd och respekterad för det jag tror på.

Vidare ska du enligt reportaget kunna säga ifrån, om något i relationen inte motsvarar dina behov eller förväntningar. Jag är inte så bra på att säga ifrån alla gånger, som många andra kvinnor, men när jag gjort det, så har jag ofta haft helt fel enligt min partner. Det har ibland lett till att jag blivit osäker på mig själv.

Jag har också rätt att få ta del av det min partner gör om det rör oss och relationen. Det har inte riktigt stämt, men det kan ju bero på mig också. Jag kanske inte har känt mig inbjuden att ta del alla gånger, och inte kunnat göra något åt det.

I en bra relation ska man också ha rätt att tacka nej till sex om man inte vill just då. Ja, det är mycket att hålla reda på, för att en relation ska fungera, men tacka nej till sex är väl inte så populärt, vad jag har erfarit. Som kvinna ska man inte acceptera fysisk, sexuell eller psykisk misshandel. Det ser jag däremot som självklart, och det är jag glad för. Jag ser det som en självbevarelsedrift, tursamt nog!

Jag har också rätt att kräva att min partner visar mig respekt och acceptans i relationen, säger man i reportaget. Skönt att höra! Annars blir ju kvinnor ofta anklagade för både det ena och det andra, vilket man kan se bland annat i bloggar på nätet. Det är mycket vanligt att kvinnor klagar över att de blivit respektlöst behandlade av sina män.

Jag har också rätt till ett socialt liv vid sidan av min relation, där jag kan lära och växa! Men det har jag aldrig fått erfara. Vilket är intressant. Jag alltid tyckt det skulle vara naturligt, att kunna fortsätta att växa som människa hela livet. Men i min relation var detta en omöjlighet för min partner att förstå. Det är ungefär som man skulle säga till sin partner; ”du får inte göra någonting utan mig!”

Jag har också rätt att avsluta relationen, om den inte motsvarar mina behov, läser jag slutligen i reportaget. Puh, vad skönt att jag inte behöver ha dåligt samvete för det då!

Jag är också en person som har rätt att välja vem jag vill leva med, inte bli vald. Jättebra att veta inför framtiden! Risken finns dock, misstänker jag, att jag aldrig träffar en person jag kan känna mig lugn med, ha mina egna åsikter med och som samtidigt låter mig få ett leva rikt socialt liv. Då får jag leva ändå!

Naturligtvis måste jag också inse, att alla de här rättigheterna också gäller för min partner. Annars blir det ju meningslöst.

Så här ska alltså en sund relation se ut, enligt reportaget jag läst. Då vill jag passa på att önska alla lycka till med sina relationer och en glad sommar , som innehåller mycket respekt, kärlek och acceptans för alla älskande!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2009 14:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: