sourze.se

Iranska regimen försvarar demokratin?

Om det iranska valet har gått rätt till, vilket det mesta talar för, då borde väst ta avstånd från de våldsamma protesterna och inte som nu underblåsa dem.

Efter det iranska valet har det hållits flera massdemonstrationer främst i huvudstaden Teheran. Regimen har tolererat de fredliga uttrycken men reagerat då demonstrationsfriheten missbrukats och urartat i upplopp och förstörelse. Om dessa har västliga medier rapporterat flitigt, dock utan de nyanser och det kritiska tänkande som kännetecknar god journalistik. En häpnadsväckande konformism råder där det iranska styret och statsskicket utmålas som odemokratiskt och brutalt medan alla demonstranter, även de som skapar kaos, klumpas ihop som fredliga aktivister vilka reagerar mot ett förment valfusk.

Emellertid finns få bevis för ett omfattande sådant fusk. Inte heller har någon västlig ledare eller något oberoende organ hävdat att det förekommit, åtminstone inte så att själva valutgången skulle ha påverkats.

Om valet gått rätt till och tusentals människor ändå startar upplop, så gör ju den iranska regimen egentligen ingenting annat än att den försvarar demokratin ett demokratiskt hållet val. Statens uppgift är att å ena sidan försvara medborgrnas rätt till mötes- och yttrandefrihet, och å den andra sidan att upprätthålla lag, ordning och trygghet. I sistnämnda fall är staten, vare sig det gäller Iran eller Sverige, skyldig att förhindra vandaler från att slå sönder en stads infrastruktur.

Hittills talar det mesta för att valet överlag har gått korrekt till. Menar västvärlden allvar med allt tal om demokrati borde man därför försvara valresultatet samt ta avstånd från våldsamheterna, och då inte bara den som riktas från statligt håll.


Om författaren

Författare:
John Järvenpää

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2009 16:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: