sourze.se

Maria Larssons oändliga utredning

"Medan Göran Johansson, särskild utredare gör allt för att skynda på Utredningen om vanvård i den sociala barnavården fortsätter folkhälsominister Maria Larsson att dra utredningen i långbänk" skriver Samhällets Styvbarns ordförande Linda Styf.

Maria Larsson kommer inte att ta ställning till förlängning av utredningen förrän i oktober. Utredningen om vanvård fortsätter och talar sitt tydliga språk om svåra brott som begåtts mot tusentals barn under flera decennier. Morgan Johansson, dåvarande socialminister, tillsatte 2006 en vanvårdsutredning efter att det visat sig att omhändertagna barn i Sverige kunde ha utsatts för brott mellan 1930 och 1980.

Tanken med utredningen enligt Morgan Johanssons uttalanden i pressen var, att dessa vanvårdade människor skulle komma att få upprättelse.

I dag tre år senare, efter att den nya regeringen och folkhälsominister Maria Larsson redan förlängt utredningen med ett och ett halvt år, kommer nu, inte oväntat, beskedet att utredningen ska förlängas med minst ytterligare två år.

Inte nog med det!

Maria Larsson beslutade själv i december 2008 att inga nya pengar skulle tillföras för fler intervjuteam, vilket Göran Johansson bett om för att kunna påskynda utredningen. I stället vill man förlänga utredningen.

Det senaste från Maria Larsson är nu att ingen förändring kommer att ske i direktiven före oktober 2009, alltså underförstått att utredningen officiellt ännu inte kommer att förlängas. Detta trots att planerade intervjuer är bokade långt in på 2011…

Varför skjuter Maria Larsson ändringen av direktiven och ansvarsfrågan om upprättelse framför sig? Ska alla som anmält sig till utredningen för intervju gå och undra om det kommer att finnas tid och pengar för dem att komma till tals? Varför utsätta denna grupp, redan vanvårdade, för ytterligare kränkande behandling?

Det må vara den största och dyraste utredningen i sitt slag - det verkar också bli den längsta…


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2009 00:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: