sourze.se

Sent ska arbetsnarkomanen vakna

Den ökade produktiviteten har lett till ökad konsumtion, inte till mer fritid. Det måste bli ändring på det, om inte annat för att rädda miljön.

Regeringen Reinfeldt är ju oerhört pådrivande när det gäller att tvinga folk till onödigt arbete. Och nu ser det ut som om oppositionen med Sahlin i spetsen är likadan. Det är ju helt obegripligt. Är det ingen som kan viska i deras öron att folk arbetar alldeles i onödan? De skulle garanterat klara sig med hälften av det påtvingade slit som de nu ägnar sin tid åt. Och de allra flesta är måttligt intresserade av arbetet. De gör det bara för att få in en massa pengar.

Här har jag ägnat ett långt arbetsliv åt meningslösheter. Jag kunde lika gärna legat på sängen och sparkat mig trött. Åtta timmar om dan. Sent ska syndaren vakna. Men det finns fullt av meningslösa människor. Alla dessa som jobbat med att tillverka trampminor, sälja optioner, köra speedway inför publik. Och alla dessa knarkhandlare och förkunnare av religiösa galenskaper…

Om folk vore intresserade av sitt arbete skulle de dessutom arbeta med entusiasm och med större effektivitet. Men att jobba med en massa ointressanta och meningslösa uppgifter är ju katastrofalt. Och när de sen kommer hem från jobbet så har de vant sig vid att syssla med meningslösa saker. Då ska det koppla av med nöjen och underhållning. Men det blir de snart trötta på och eftersmaken blir ofta tämligen besk. Människan är egentligen inte konstruerad för nöjen och underhållning. Det var romarna och grekerna som började med idrott och underhållning för att hålla folket i schack. Vad människan behöver är en gemenskap vid lägerelden och ett meningsfullt arbete.

Framtiden ser dyster ut med allt fler arbetsnarkomaner. För ungdomen gäller det nu att de inser att livet är kort och då gäller det att börja arbeta så sent som möjligt. Dessutom är det farligt att vara känd som en arbetssam person för då får man genast arbeta för två. Det pratas så mycket om ungdomsarbetslösheten. Men ungdomen får ta sig i kragen och inte lyssna på de vuxna som helt sitter fast i den nuvarande smeten. De ska bara ta de jobb som är intressanta och meningsfulla.

Nu ser jag att Christer Sanne skriver i DN om att vi måste arbete mindre och konsumera mindre, allt för klara miljön. Men ack så svårt det är att ändra på folks beteende. Det är bara att hoppas att ungdomen tar sitt ansvar för framtiden.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2009 10:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: