sourze.se

Brain drain

"Vi var arroganta för att vi kunde fånga in de smartaste människorna i världen, bara för att vi var det bästa alternativet. Men det finns en massa andra alternativ nu."
/Jeff Joerres

I en artikel i Financial Times den 2 juni 2009 med rubriken "US and Europe face prospect of new brain drain" intervjuas Manpower-chefen Jeff Joerres av Hal Weitzman.

Joerres kritiserar företagens sätt att göra sig av med personal vid en lågkonjunktur. Det kan bli svårt att hitta lämplig personal när konjunkturen vänder uppåt igen. Han säger:


"Det är inte bara irländare som åker till Irland och indier som åker till Indien /…/ Det finns amerikaner som säger: ’Mumbai är inte så dåligt och när jag åker dit finner jag att levnadsstandarden är acceptabel för mig.’ Du kommer att se mera av detta.”

Joerres säger vidare:

"Vi var arroganta för att vi kunde fånga in de smartaste människorna i världen, bara för att vi var det bästa alternativet. Men det finns en massa andra alternativ nu. Åk till Shanghai, Dubai, Qatar och Abu Dhabi. Det är de städer som amerikaner tävlar med i kampen om de bästa hjärnorna.”

Slutsatsen blir följande:

"Detta är en global arbetsmarknad. Om du ser migrationen tillbaka till Mexico, Indien och Kina så kunde västvärldens länder bli ogynnsamt påverkade av ett "brain-drain" som man inte kunde förutse.

Artikeln visar på oväntade problem för västvärldens företag. Man kanske inte får tillgång till de bästa hjärnorna i framtiden. Det blir kanske ett "brain-drain" från den rika världen till den tredje världen.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2009 15:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: