sourze.se
Artikelbild

Robinsonfinalen: Är jag ett orakel?

"Jag hintade ju för ett par veckor sedan om att Ellenor mycket väl kunde bli årets Robinson. Jag förutsade även att Jarmo inte skulle vinna. Är jag ett orakel?"

Ja, så är då årets Robinson avslutad och det har varit en ganska tam tillställning med några få undantag i en del tävlingar. Jag hintade ju för ett par veckor sedan om att Ellenor mycket väl kunde bli årets Robinson. Jag förutsade även att Jarmo inte skulle vinna. Är jag ett orakel? Nej, men ingen "överlevare" har vunnit Robinson ännu och så blir det nog inte heller i fortsättningen. Är Ellenor en ovärdig vinnare? Nej, hon är minst lika värdig som de som vunnit tidigare år. Hon har följt spelreglerna och dessutom vunnit de två viktigaste tävlingarna. Jag kan bara säga "Grattis" till henne och hoppas att hon får stor nytta och glädje av sin vinst.

Till Jarmo vill jag också säga "Grattis". Det är inte fy skam att bli hyllad av svenska folket för den insats man gjort. Pengar är inte allt. Jag var i samma situation och tror att jag tjänade på att bli utröstad för att i stället få allmän respekt. Årets Robinson måste vara kortast i historien, 39 dagar inklusive finalen? Robinson 2009 skulle bli tuffast någonsin. Jag håller verkligen inte med och det tror jag inte att jag är särskilt ensam om.

Finaltävlingen
Plankan kom att avgöra som vanligt! Jarmo verkar ha dålig timing när det gäller vatten. Sämst under vattnet och sämst ovanför det samma. När man såg Ellenors skälvande lårmuskler var det svårt att tro att hon skulle slå Nina som stod som en staty. Ellenor tog sig samman och klarade segern välförtjänt.

Så till den obligatoriska andra finaltävlingen som hade flera delmoment. Här kunde Anna ha blivit den andra finalisten om inte det långa paddlingsmomentet ingått. Hon hade ju en bra ledning före Jarmo, men orkade inte kava på lika starkt. Det måste ha känts mycket bittert att tappa finalplatsen på att en man är starkare. Jarmo tog snabbt igen Annas försprång och behövde inte jäkta i sista momentet. Annas ansikte var en mask av förtvivlan och jag känner verkligen för henne! Om hon kommit till final tror jag att hon vunnit.

Så börjar då det sista ö-rådet. Som vanligt får finalisterna några frågor av de tidigare utröstade inför röstningen. Här gör Jarmo den stora tabben att göra sig till ovän med killarna genom att prata om hur sexistiska dom varit. Rafael känner inte igen sig i den rollen och vill få Jarmo att ändra sig, men han står fast och förlorar därmed årets Robinson.

Jag har alltid följt programmen sedan jag var med 2001 och 2003. Årets Robinson var inte i min smak men som norrbottning är man ju som lite eljest. Den ursprunglige Robinson var inte alls social och hade ingen att rösta ut eller pakta med. Han lärde sig i stället att ta vara på vad som fanns på ön och i skeppsvraket. När han så småningom får sällskap av en svart man som han döper till Fredag använder han denne som sin personlige slav. Det gillar jag inte i berättelsen. Programmet kanske borde döpas om till "Sist ut"? Så heter det i ett annat land.
Om jag inte hade tagit på mig att skriva krönikan när Lars Gåre slutade skriva hade jag nog inte sett alla avsnitt eftersom jag varit på resande fot en hel del i vår.

Jag lyckönskar alla årets deltagare till att ha fått vara med om ett stort äventyr som kommer att leva med i era minnen för mycket lång tid framöver. Den person man visat upp inför svenska folket kanske inte är det verkliga jaget och många känner sig orättvist bedömda och behandlade i efterskott, men att man spelar en roll i stället för att vara sig själv kan vara skillnaden mellan att få Fantomens goda eller onda märke i pannan. Det värsta eller bästa är att märket är svårt att tvätta bort! Jag har inte levt med deltagarna och dömer därför ingen till något av märkena. Jag hoppas i stället att ni får en bra tid med alla VIP-inbjudningar, trevliga människor och "Robinson"-epitetet framför era namn. Jag ville gärna ha fått vara både i träsket och på stranden med er. Jag sökte också men befanns nog inte värdig.


Om författaren

Författare:
Björn Hernefeldt

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2009 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: