sourze.se

När girig möter girig

Vi har en bonde i trakten som säljer grönsaker och nyvärpa ägg på somrarna. Men i grönsaksståndet står ingen försäljare. Det har bonden inte tid med. Istället står där en sylthink på bänken och en skylt: "Betala vad du tycker det är värt."

”Vilken idiot” skrattar en del, som förutsätter att de flesta människor är oärliga. Andra säger:
”Smart att vädja till folks samvete.”

Folk uppskattar att få ett förtroende, istället för att få sin hederlighet kontrollerad.

Hittills har bonden tjänat pengar på sin förtroendeidyll. Som ett litet önskesamhälle i miniatyr. Människor betalar betydligt mer än vad samma grönsaker "är värda" i en ordinär kameraövervakad butik, för normalt gillar människor att känna ansvar och få förtroende, istället för att betala svindyrt mer för den tveksamma förmånen att bli misstänkliggjord.

"Man sviker inte ett förtroendeuppdrag."

Nu kommer det alltid finnas rötägg som förr eller senare stjäl inte bara grönsakerna, utan hela penningburken. Ser till att alla blir misstänkt skyldiga.

Bonden har förstås varit med om stöld, men förlusttillfällena är såpass få, uppger han, jämfört med inkomsterna i övrigt, att verksamheten lönar sig ändå.

Lönar sig. Den går alltså både runt och ger något över att leva på. Större pretentioner har inte bonden och han är nöjd med det.

Kan det vara så, att det är först när girighet möter girighet, som allt går åt helvete?


Om författaren

Författare:
Isabella Mendrix

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2009 13:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: