sourze.se
Artikelbild

Förljugen artikelserie om antibiotika

Idag börjar artikelserien "Bakterierna slår tillbaka" i DN, om antibiotika och resistenta bakterier - de motståndskraftiga bakterier som tål antibiotika och som är ett hot mot vår hälsa.

Serien inleds med att två reportrar tagit på sig sina lurendrejeristövlar och målmedvetet stegat iväg till ett gäng privata läkare. Det blir så tydligt att de varit hos den ”gamla stammen” av privata läkare, då reportrarna triumferande håller upp en bunt skrivna recept på bilden. Det gängse numera är annars att recept är datoriserade.

Artikeln har den braskande rubriken ”Nio av tio läkare skriver ut antibiotika till friska”. Jag ska be att få meddela, som kontrast till dessa privata läkare, att det på vårdcentralerna idag är svårare att få antibiotika än att få en kamel igenom ett nålsöga. Vårdcentralens väggar pryds av affischer från STRAMA - Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens.

Att gå med en bihåleinflammation länge kan vara förödande för vissa enskilda individer, som inte orkar rida ut den typen av infektioner länge. ”Spontanläkningen är hög”, heter det. Men vissa som har en svag hälsa i botten har inte samma kraft som andra, och här gäller det för läkarna att sovra och kunna skilja på vilka patienter som är starka nog för att gå utan antibiotika, och vilka som inte är det. Läkare på vårdcentralerna viftar bort en, även om man gått och dragit längre än tio dagar på igentäppthet och mår skit i botten. Friskare människor klarar av det här, men för min egen del jag är rätt risig i botten, så utvecklade jag för något år sen snudd på lunginflammation för att jag inte fick hjälp i tid.

Här har två kärnfriska reportrar tydligt gett sig ut på jakt efter en viss kategori läkare som håller sig lite utanför debatten och bortser från riktlinjerna med penicillin. Jag kan hålla med om att de privata läkarna också borde vara införstådda med världsläget när det gäller de resistenta bakterierna. Samtidigt kan jag tänka mig, att patienter som inte har fått den hjälp de behöver hos sin husläkare eller vårdcentral, känner sig vanmäktiga och söker hjälp hos en annan läkare. De privata läkarna är medvetna om de hårda restriktionerna på vårdcentralerna och att patienter som söker till dem verkligen är sjuka och inte orkar gå längre med sina besvär.

Reportrarna på DN triumferar med att de inte ens blev tittade i näsan och att läkarna skrev ut antibiotika trots att reportrarna var helt friska. Senare skriver de dock att de talat om för läkarna att de gått med sina förkylningar i flera månader. Jaha, här valde alltså de privata läkarna att tro på dem. Det var väl bra! Folk som är svaga kan må MYCKET, MYCKET dåligt av att gå och dras med en förkylningsinfektion så länge.

Min erfarenhet är också att de privata läkarna agerar annorlunda än den gängse vården – vårdcentraler och akutmottagningar – men det är också ett agerande som till en viss del behövs. För på vissa enheter har det blivit FÖR restriktivt med antibiotikautgivningen. Och det finns en baksida med det med. Det måste man vara medveten om.

Och DN:s uppseendeväckande rubrik ”Nio av tio skrev ut antibiotika till friska” är så förljugen. För det första så handlar det inte direkt om ”gängse” läkare, utan ett gäng privata idkare som DN-reportrarna LETAT upp, dessutom så har reportrarna ljugit och lurat de läkarna de var hos.

Läkarna har skrivit ut antibiotika till några de trodde var sjuka.


Om författaren

Författare:
Karin Holmberg

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2009 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: