sourze.se
Artikelbild

Expressen gjorde en dundertabbe

"Jag tycker även synd om Thomas Mattsson som får bära hundhuvudet över misstaget. Jag kan bara hoppas att han inte för den stackars journalisten till giljotinen."

Det är inte ofta. Men ibland tycker jag synd om journalister och redaktörer. I dag är en sån dag. För er som missat medie-Sveriges största nyhet handlar det om Expressens kanske största tabbe, sedan alla Persbrandt-skandaler ebbat ut med den avgående chefredaktören Otto Sjöberg.

I dagens Expressen publicerar man en bild av en kvinna på sin förstasida, som de menar är LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Kvinnan ser stressed ut och skyndar in i en bil. Rubriken är satt i klassisk kvällstidningsanda: "WANJAS UTBROTT".

Det är bara ett litet problem. Kvinnan på bilden är inte alls Wanja Lundby-Wedin. Det är en helt okänd dam, som antagligen blev skräckslagen och flydde in i en bil när hon upptäckte det närgågna reporterteamet.

Aj, aj, aj! En sån blunder. Ett sånt publicitiskt megafiasko. Framförallt för den nye chefredaktören Thomas Mattson, som inte ens haft sin titel i tre månader. Det här var inte alls den start han behövde som ny kommendörkapten på Bonniers stridsjakt.

Under dagen har Mattson tvingast krypa till korset och göra en pudel genom att be om ursäkt genom samtliga branschmedier. Och så naturligtvis även till den än så länge anonyma och okända kvinnan i fråga.

Internt på Expressen gnisslas det så klart värst. Tidningen har länge haft en policy att vara oerhört korrekta med allt från stavningar till korrekta bilder. Nu hände det som inte under inga omständigheter får hända.

En oaktsam reporter, en inte helt uppmärksam nyhetschef, en disträ bildredaktör och en ettan-redigerare. Alla släppte igenom bilden utan att blinka

Anledningen är naturligtvis den mänskliga faktorn. Hur gärna man än vill, så går det aldrig att till hundra procent undvika att tabbar händer, inte ens i den här storleksgraden.

Personligen vet jag hur det känns. Ja, i alla fall nästan. Jag var själv fasansfullt nära att göra samma misstag. Den gången handlade det inte om LO-basen - utan om en annan skandalomsusad kvinna vid namn Britney Spears.

Jag befann mig i Norge för att bevaka stjärnans Skandinavien-turné när vi fick en rad privata bilder på stjärnan, klädd i mörka solglasögon, i centrala Oslo. Två hastiga citat lyckades jag också klämma ur den ljusskygga sångerskan innan hon försvann in i en vit limousine.
Nöjda och glada levererade jag och fotografen text och bilder till redaktionen i Stockholm. Sen gick jag på krogen.

När klockan närmade sig ettsnåret ringde en förtvivlad fotograf till mig. Han hade precis satt på de norska nyheterna där man berättade om en transexuell Britney-look-alike, som hade lurat i hela världspressen att han/hon var stjärnan.
- Det var en transa på bilden. Fatta! En transa, kved fotografen nästan gråtfärdig.

Jag blev iskall och till en början ville jag inte inse fakta. Det var ju fan Britney jag hade pratat med. Ingen avdankad dragstjärna från Oslos gayscen.

När sanningen etsats sig fast i skallen kände jag mig förbannad, arg och förnedrad på samma gång. Jag kastade mig på telefonen och fick harklande förklara misstaget för nattchefen som fick slita ur två uppslag på "nöjet". Sen skrev jag ner min nya Britney-text på en servett och ringde in knäcket till en nattreporter.

Det löste sig och alla kunde andas ut. Men jävlar var nära det var att jag hade satt min tidning och mig själv i den mest pinsamma situationen under min karriär.
Därför lider jag idag med den unge reportern i fråga. Jag tycker även synd om Thomas Mattsson som får bära hundhuvudet över misstaget. Jag kan bara hoppas att han inte för den stackars journalisten till giljotinen.

Att fela är trots allt mänskligt.


Om författaren

Författare:
Daniel Nyhlén

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2009 16:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: