sourze.se

FN:s miss - Ett självständigt Kosovo

"Jag rättfärdigar absolut inget våld, jag står varken bakom Milosevics regim eller albanska extremister och jag tror inte på storslagna konspirationsteorier. Men, jag tror på storslagna misslyckanden, och FN:s Kosovo blev ett stort fiasko..."

Tio år har gått sedan NATO:s bombningar av dåvarande Jugoslavien och Milosevics "förtryckarregim". Så fort serberna drog ut sina trupper ur Kosovo utropade kosovoalbanerna Kosovo självständigt. Men varken FN eller EU vågade erkänna den "nya albanska staten", med risk för att fler provinser med liknade situationer skulle ta efter.

Idag är förhållandena annorlunda, Milosevic är död, Serbien har en ny demokratisk politisk riktlinje, FN-missionen Unmik har skyddat, styrt och sponsrat provinsen och hjälpt att bygga upp det - moraliskt och ekonomiskt. Men vad hände?

Kosovo utropar självständighet och plötsligt erkänner flera länder Kosovo självständigt med anledning att de var "förtryckta" under Milosevics "förtryckarregim". Är detta västerländskt byråkrati eller misslyckades FN-missionen helt enkelt med sitt jobb? För hur kommer det sig annars att arbetslösheten, narkotikahandeln, människohandeln, korruptionen och fattigdomen är idag mycket större i Kosovo än vad de var för tio år sedan?

FN hade i uppgift att ena Europa genom att splittra dåvarande Jugoslavien och dagens Serbien. Men hur rättfärdigade NATO bombningarna av Jugoslavien? USA förbjöd serbisk polis och militär att använda våld mot UCK, då UCK fortfarande stod på CIA:s lista över terroriststämplade organisationer i världen. Även denna intervention är väldigt motsägelsefull för de förbjöd aldrig Spaniens våld mot ETA, Storbritanniens våld mot IRA, Sri Lankas våld mot Tamilska tigrarna eller Turkiets våld mot kurdiska separatister. Det måste även nämnas att UCK märkligt nog togs bort från CIA:s lista och idag benämns de som "befrielsearmé".

Efter 1999 har FN-missionen Unmik haft tio år på sig att stabilisera provinsen och de hade gigantiska summor biståndspengar till hjälp. Men någonting gick fel, för den största delen av biståndspengarna gick till att sponsra utländska företagare som inte fullgjorde sina jobb och för den albanska maffian, vars vägar ut i världen har vidgats väsentligt sedan Unmik kom till provinsen. Kosovo har förmodligen den dyraste och sämsta telefonin, elen och kommunikationen i Europa.

Kanske ligger svaret i det faktum att FN-missioner till största del anlitar sin personal genom kontakter och inte meriter, att jobben aldrig utlyses, att det är väldigt lätt att få ett arbete med förfalskade meritförteckningar, att de ansvariga byts ut ofta, att rapporter glöms bort eller i det faktum att arbetarna har immunitet och inte kan straffas om de begår brott. Vilket det än är, så får personalen sexsiffriga månadslöner för sitt ovetande och för sitt halvklara projekt. Kosovoalbanerna blir missnöjda för att ingenting verkar bli bättre och anser sig vara ockuperade av FN, och serber blir missnöjda för att FN inte klarar av att skydda alla de medeltida kyrkorna och den serbiska befolkningen i Kosovo. Kosovoalbanerna har efter Milosevics fall länge försökt att driva ut den serbiska befolkningen från Kosovo, först med hot, våld och brända hus och när de märkte att detta inte fungerade för alla gick de över till pengar. Bara i Caglavica finns det flera fall där serbisk jord har köpts upp av kosovoalbaner för hundratusentals euro/hektar. Frågan är var en kosovoalban har fått dessa pengar ifrån, när den genomsnittliga dagslönen ligger på 1,60 euro?

Men det verkar som att det finns en bransch som blomstrar allra bäst i Kosovo och detta är alla bensinstationer. I denna relativt lilla provins finns det över tusen bensinstationer, en på varje fem kilometer, ändå är det inte många människor som tankar. Är det möjligt att bensinstationerna har tagit över resturangers och hotellens verksamhet när det gäller att tvätta pengar från smuggling av knark, vapen och sexslavar?

Det är även värt att nämna den berömda Drenica-gruppen som har styrt mellan 10-15 av de kriminella aktiviteterna i Kosovo, som exempelvis smuggling av stulna bilar, bensin, knark och sexslavar. Drenica-gruppens ledare var Hashim Thaci, Kosovos premiärminister, mannen som utropade Kosovo självständigt, som har varit medlem i UCK, som både skjutit på serbisk polis och albanska ledare för att komma till den position han har idag och vars syster är gift med Sejdija Bajrush, en av ledarna i den albanska maffian, vilket alltså gör Hashim Thaci i direkt kontakt med den albanska maffian. Han är den kosovoalbanske hjälten. Har världen redan glömt bort den 5 oktober 2000? Dagen då det serbiska folket störtade "nationalhjälten" Milosevic och hans regim. Allt detta för att nio år senare se den världshyllade kosovoalbanske "nationalhjälten" Hashim Thaci utropa den serbiska provinsen, Kosovo, som självständigt. Det är inte alltid en ledare lyckas avspegla dess folk.

Jag rättfärdigar absolut inget våld, jag står varken bakom Milosevics regim eller albanska extremister och jag tror inte på storslagna konspirationsteorier. Men, jag tror på storslagna misslyckanden, och FN:s Kosovo blev ett stort fiasko, med kosovoalbaner som spottar på FN:s stridsvagnar och serber som ser sina kyrkor och hus brinna ner medan FN-soldater står bredvid och ser på för att det "ser bättre ut i rapporten" om en kyrka eller hus bränns ner än att en FN-soldat blir mördad av en kosovoalbansk extremist i strid.

FN har lovat att stabilisera Kosovo men istället har vi idag ilskna kosovoalbaner, ilskna serber, ett mer korrumperat Kosovo, rika utländska företagare, växande albansk maffia och ett eventuellt europeiskt Guantànamo, Bondsteel. Efter nio år blev de tvungna att dra sig ur, men de kunde inte lämna tillbaks provinsen till ett demokratiskt Serbien, för det hade sett ut som ett misslyckande. Så istället valde de att låta Kosovo utropa självständighet och väst och de muslimska staterna valde att erkänna provinsen som självständig. Detta kunde ge ett skenbart intryck av ett lyckat FN-uppdrag, men det var alltför kortsiktligt sett och skapade istället ett större problem när EU skulle ta över.


Om författaren

Författare:
Monika Djokic

Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2009 13:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: