sourze.se

Första maj - Stalindagen

Stalins favoritlåt Internationalen, som var Sovjets inofficiella nationalsång fram till 1944, får imorgon en tapper skara att tårögt greppa varandras händer och skråla kamp mot höga skatter.

"Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner" låter som bekant en av stroferna i denna sång som miljoner slavarbetare i Gulaglägren fått lära sig utantill via hot om indragna matransoner och den svenska vänstern genom egen enfaldig förskyllan.

Som om skatterna inte var höga nog inför Första maj passade sossarnas ekomiske talesman, herr Östros, påpassligt nog igår på att flagga för högre inkomstskatter om S,V och MP vinner valet 2010. Men han skrålar säkert lika glatt med i Internationalen för det.

Nåväl, allt tyder på att firandet av denna "Stalindag" är på väg att självdö, förutom i länder som Nordkorea och Cuba. Sörjd och saknad endast som arbetsfri dag. För visst är det märkligt att en politisk ideologi, med inte alltför rena demokratiska förgreningar, har tillskansat sig en egen helgdag för självhävdelse och marknadsföring.

Vänstern ger också intryck av Första maj är en helgdag över hela världen. Man behöver bara gå Danmark för att inse att så inte är fallet. Inte heller i Australien, Storbritannien, Holland mfl länder har man köpt tanken att en socialistisk ideologi bör ha en egen helgdag.

I många länder är Första maj däremot mest känt som huliganernas julafton. Upplopp och stora polisinsatser brukar känneteckna dagen i flera stora världsstäder. Vi kommer säkert att få läsa om detta efter helgen.

Förvisso har Första majfirandet i Sverige under många år varit, milt uttryckt, patetiskt, men frågan är nog om rekordet inte slås i år med att LO:s ordförande via nätet vill ha förslag till vad hon skall tala om i morgon. Det om något måste vara det slutliga beviset på det ideologiska armod och totala brist på ledarskap som karaktäriserar arbetarrörelsen.

För övrigt vill jag rekommendera Kjell-Olof Feldts massaker på sosseledningen apropå Första maj i dagens Expressen. Länk: expressen.se


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 30 apr 2009 16:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: