sourze.se

Den ekonomiska överklassen sliter ut sig

"Så till 1 Maj kan medlemmar av det moderata arbetarpartiet demonstrera för rätten till 70-timmars arbetsvecka. Och de arbetslösa socialdemokraterna kan demonstrera för rätten att få vara i fred med sina bidrag..."

Uppochnervända världen råder här i Sverige. För 100 år sen fanns det en underklass som under slavliknande förhållanden arbetade 10-12 timmar om dagen. Sen fanns det en överklass som tog det lugnt och njöt av livet. Särskilt på somrarna då de bodde i sina vräkiga villor i skärgården. Nu är det tvärtom. Nu finns det inga jobb kvar för underklassen och de tvingas därför att leva på bidrag. Istället är det den ekonomiska överklassen som arbetar 10-12 timmar om dagen. Och någon fritid har de knappast.

Så här kan det inte fortsätta så länge till. Men går det att ändra på den hyperstressade överklassen? Det är knappast troligt. De jobbar så mycket att de inte hinner tänka över sitt läge. De inser inte själva att de sitter fast i ett ekonomiskt ekorrhjul. De fasar för att falla ner för ett ekonomiskt stup och de vill bara uppåt mot ett hägrande men oklart mål.

Underklassen har däremot inget att förlora. För dem gäller det nu att vara smarta och utnyttja alla möjligheter. De har massor av fritid som de kan utnyttja konstruktivt. Möjligheter till studier är nästan obegränsade. Internet ger dem oändliga möjligheter. Det viktiga för underklassen är att inte hamna i skuldfällan. Och det gör de inte om de är smarta.

Den hårt arbetande övre medelklassen saknar sjukdomsinsikt. Alla som arbetar mer än 40 timmar i veckan borde uppsöka en läkare eller psykolog för att komma till rätta med sitt arbetsberoende. Dessutom borde alla extraknäck beskattas till 100 . Wanja Lundby-Wedin, som LO-ordförande på heltid, borde ha vett nog att inte ta jobb från andra och bättre behövande. Men facket driver ju på för att folk ska jobba så mycket som möjligt.

Det lär inte gå att ändra på den här utvecklingen. Det kan till och med bli ännu värre. Så till 1 Maj kan medlemmar av det moderata arbetarpartiet demonstrera för rätten till 70-timmars arbetsvecka. Och de arbetslösa socialdemokraterna kan demonstrera för rätten att få vara i fred med sina bidrag och att i lugn och ro få njuta av den underbara svenska sommaren.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 30 apr 2009 13:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: