sourze.se

Bush och Cheneys dödspatrull avslöjad

Under en konferens vid universitetet i Minnesota förra månaden gjorde den mycket ansedde amerikanske journalisten Seymour Hersh ett sensationellt avslöjande.

Konferensen, som leddes av statsvetaren Larry Jacobs, gästades bland andra av den före detta presidentkandidaten Walter Mondale, vicepresident under Jimmy Carter. Sammankomsten, som gick under namnet America’s constitutional crisis, syftade till att diskutera krisartade skeenden i den amerikanska konstitutionens historia.

Mondale och Hersh talade om det mönster som uppstår när presidenter blir så förgiftade av sin maktposition och frustrerade över de begränsningar de ibland åläggs av kongressen och allmänheten, att de dras in i hemliga, olagliga operationer som står utanför deras egentliga befogenheter. Allt i tron att de ska uppnå resultat, utan att någonsin bli avslöjade.

När Jacobs tolv minuter in i diskussionen frågade: "Sker det här fortfarande?" Så svarade Hersh:

“Ja, efter 11 september... jag har inte skrivit om det här än, men CIA var väldigt djupt involverade i inhemska aktiviteter mot människor de trodde var fiender till landet. Utan någon laglig rätt till det. De har inte fått stå till svars för det än. Sådant sker."

Han fortsatte:
“Nu i dag var det en artikel i New York Times, som, om ni läser den noggrant, nämner något som kallas ’Joint special operations command’, eller JSOC. Det är en speciell gren av vårt specialoperativa kommando, vilken agerar självständigt. De rapporterar inte till någon, förutom under Bush och Cheneys dagar, då de rapporterade direkt till Cheneys kontor. De rapporterade inte till JCS, en kommitté som består av försvarsgrenscheferna i USA:s försvarsmakt, min anm. och inte till Gates, försvarsministern. De rapporterade direkt till honom. Kongressen hade ingen inblick i saken. Det är i själva verket en verkställande dödspatrull och det har hänt gång på gång. Under president Bushs regim har de gått in i länder, utan att prata med ambassadören eller den CIA-stationerade chefen, och plockat ut folk på en lista, avrättat dem och sedan stuckit. Detta har pågått i allas vårt namn."

Hersh berättade att han ämnar publicera en bok om det hela, där han ska presentera vattentäta bevis för att denna dödspatrull existerar.

Seymour Hersh är sedan länge en av USA:s mest kända och respekterade undersökande journalister. Hans reportage om My-Lai massakern i Vietnam 1968, där amerikanska soldater mördade hundratals obeväpnade civila, väckte uppmärksamhet över hela världen och bidrog till att vända opinionen mot kriget. Det ansvariga befälet dömdes och 1970 fick Hersh Pulitzerpriset för sitt avslöjande.

Hersh har även skrivit flera uppmärksammade reportage om både Irak och Iran och är en ständigt återkommande kolumnist i tidningen The New Yorker där han skriver om militära och säkerhetspolitiska ämnen.


Källor:

Läs artikeln i tidningen där storyn publicerades för första gången

Länk: blog.lib.umn.edu/" target"_blank" classbluelink>Hör Hersh berätta om dödspatrullen

Se ett amerikanskt nyhetsprogram som täcker hela historien


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2009 09:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: