sourze.se

Robinson 2009: Jag hade grävt en latrin

"Mika blev enhälligt utröstad, men jag hade nog hellre sett kvarnstenen Erik Rydberg utröstad eftersom han inte kan bidra med någonting. Om nästa tävling blir frågesport, kunskaps- eller minnestävling hade nog Mika varit värdefull."

I lag Parangan börjar stämningen försämras drastiskt. Man börjar gräla om skitsaker och det hör till, när motgångarna och matbristen kommer. En uppdelning av jobb torde vara svår eftersom det nog är lämpligast att de starkaste gör det tyngsta jobbet och de andra fixar vad de rår med. Men tjejerna vill nog dela på disk och städning över könsgränserna trots att männen gör det tyngsta arbetet. Så länge alla gör så gott de kan för lägret borde irritationen hållas i schack. I mitt läger 2001 fick vi inget tändstål. Vi var tvugna att hålla elden brinnande dag och natt. Vi gick eldpost och jag som var starkast släpade fram stockar som brann länge. Flickorna hämtade klenare virke från stranden.

I Expressen läste jag om "bajs överallt". Jag grävde själv vår latrin i laget och senare efter sammanslagningen. Det hör till att ingen vill sätta sig bakom samma buske där någon annan gjort sina behov och då blir det som det blir om man inte enas om EN plats och gemensamt jobbar fram den och om ingen anmäler sig frivilligt. När jag såg Erik Rydberg i första programmet var min reaktion "oj , oj!" Han var redan väldigt mager och nu ligger han som Kenny gjorde 2001. Men Kenny var med och jobbade fram tills orken försvann efter sammanslagningen. Mika, som också sett mager ut, verkar inte ha farit illa ännu. Josefine såg nästan övernärd ut när hon bad att få åka hem.

Typiskt att alla skall visa sig duktiga när kameran är med. Då skall alla hugga palm trots att man bara bör ta en om dagen. Dom blir snabbt förstörda.

Avsnittets mattävling blev blamage! Två sympatiska deltagare varav en självutnämnd fiskeexpert Ranjit fick tydligen kredit för ett nätfiske som arrangerats av Christian med köpt fisk! fick diverse fiskeredskap på en flotte. De fick själva välja var de skulle ankra den och fiska. Båda satt med lin, krok och stort bete. Summa EN liten fisk på nästan ett dygn, fick de. Jag funderade på varför ingen av dem betade mjärden och hivade i den! Det fanns också fiskredskap i form av strutar liknande, vissa fångstredskap som används för nejonögon. De blev också kvar på flotten. Jag är verkligen förundrad över att ingen av dem fiskade passivt samtidigt med revfisket. Starkt och bra av Ranjit att nobba matkorgen och ta hem fiskegrejerna till lägret.

Nu kom den andra Robinsontävlingen. Liksom i förra avsnittet har man lagt in en fysisk tävling. Jag börjar misstänka att TV ville ge magre Erik chansen att bli hemröstad. Lag Parangan var slaget från början eftersom man inte hade fysiska möjligheter att bära Jarmo som dessutom gjorde mycket bra motstånd. Nu tror jag att det kommer en kunskaps- eller minnestävling för att ge Lag Parangan en chans att utjämna. Då lever Jarmo farligt. Rafael Ortega är inte ensam om att vara irriterad på Jarmo och Christian lär inte vilja ha kvar den starkaste. Varanfällan har en svaghet. Om de får en varan fast under en låda, hur får de då ut den kanaliserat, så den kan avlivas? Varaner är snabba. Om dom lägger nätet över lådan innan de öppnar den borde det gå. Det går att fånga varaner i mjärdarna och döda djuren med ljuster medan de är instängda.

Stämningen i lag Magkal är nästan uppsluppen sedan man börjat lära sig var det finns mat. Christian, som ju fixar sin mat personligen med hjälp av mutor, behöver inte vara hungrig och har tonat ned gnället. Han kan klara sig länge på att smörja de andra och på att han är lågpresterande i tävlingarna inget hot.

Stämningen i lag Parangan är den motsatta och Josefine och Mika tävlar med varandra om att vara negativa. Detta är mycket jobbigt att lyssna på när man själv försöker se möjligheter och inte bara svårigheter. För första gången finner jag några sympatiska drag hos Erik Billing. Han förstår att han måste äta kött för att behålla styrkan. Han vågar utmana och säga rakt ut vad han tycker även på ö-rådet.

Mika blev enhälligt utröstad, men jag hade nog hellre sett kvarnstenen Erik Rydberg utröstad eftersom han inte kan bidra med någonting. Om nästa tävling blir frågesport, kunskaps- eller minnestävling hade nog Mika varit värdefull. Att kommentera Mikas pärlhalsband när man själv ser ut som ett vandrande skrotupplag var lågt! Kvinnorna Anna Lundh och Angela Monroe kommer nog att bli till stor hjälp i kommande tävlingar när Erik Rydberg försvunnit. Lag Magkal måste ju ta bort deltagare inför tävlingar där man ju alltid måste vara jämnt antal på båda sidorna.

Slutligen; programledaren har blivit bättre. Hon var skicklig på att få fram motsättningarna i lag Parangan.
Läs mer på Björn Hernefeldts Robinson-sida.


Om författaren

Författare:
Björn Hernefeldt

Om artikeln

Publicerad: 12 apr 2009 13:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: