sourze.se

Framtiden är här - människan blir maskin

I dag är inte cyborgen bara en fiktiv karaktär. Cyborgs existerar i hög grad i den protesiala världen. Här är några av deras livsöden.

En wikipedare konstaterar:

"En människa med pacemaker är ett något tillspetsat exempel på en cyborg."

En människa med en pacemaker blir en kirurgiskt konstruerad cyborg, där pacemakern skapar förutsättningen för att leva, ett nytt liv. Cyborgen blir i det här sammanhanget en posthuman varelse som inte bara får sitt liv förlängt, utan som dessutom tar sitt jag till en ny nivå, där symbiosen teknik-kött inte bara handlar om begreppet överleva, utan om att utvecklas.

Det finns flera cyborgs som med hjälp av proteser kunnat återgå till sina gamla liv, till viss mån. Claudia Mitchell, en före detta militär som råkade ut för en svår olycka och blev av med sin ena arm är ett exempel. Numera har hon en mekanisk arm som ersatte den förlorade.

Professor Stephen Hawkings tillhör den kategori cyborgs som inte kan gå tillbaka till sitt gamla liv, men ändå förlänga det på ett sätt. Hans ALS-sjukdom har begränsat kroppens rörlighet, men Hawkings kan ändå kommunicera med omvärlden tack vare en speech syntheziser och en dator, kopplad till rullstolen. Där kan professorn fortsätta utveckla sina teorier om universum.

Det finns fler protetiska cyborgs, vars liv är inspirerande och rörande att få ta del utav. Matthew Nagle är en av dem. Han blev rörelsehindrad efter ett brutalt överfall. I dag kan han kommunicera med sin omgivning via ett chip i huvudet. Med hjälp av teknologin kan han öppna e-mail och byta kanal på TV:n endast med ögonrörelser.

Jesse Sullivan är en elektriker som år 2001 blev utsatt för en kraftig stöt, vilken bidrog till trejde gradens brännskador samt amputering av båda armarna. I dagsläget har han fått två protesarmar som har gett honom möjligheten att få krama om sina barnbarn.

Vi har även Michael Chorost som har gått från helt hörselskadad till idag fullt hörande med sitt implantat. Han beskriver symbiosen teknik-kött som någonting som har gjort honom mer mänsklig.

De här individernas livsöden är inte bara gripande och intressanta att få ta del utav, utan visar att utvecklingen av tekniken i kroppen kanske inte är perfekt, men den hjälper dem i kampen att överkomma hinder i livet.


Om författaren

Författare:
David Rehaag

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2009 12:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: