sourze.se

Religionen är ingen privatsak

"Innan Bush beordrade sina trupper att invadera Irak och sprida död och förödelse så rådfrågade han Gud. Och Gud tyckte tydligen att det var helt okey."

Att religionen skulle vara en privatsak är en lögn som inte blir sanning hur ofta man än upprepar den. Senast såg jag att Karin Bojs i DN hade den åsikten. Och då hänvisade hon till Darwin som ansåg att religionen var en privatsak. Detta var kanske lite revolutionärt för 150 år sen. Men år 2009 är allt annorlunda.

Olof Palme fick en gång frågan om han trodde på Gud, men han ansåg att den frågan var helt av privat natur. Men det sa han bara av politiska skäl för att inte framstå som en ogudaktig person inför väljarna. Man får hoppas att han hade haft mer kurage om han levt idag.

Att religionen inte är privatsak kan Bushs handlande vara ett bevis på. Innan han beordrade sina trupper att sprida död och förödelse i Irak så rådfrågade han Gud. Och Gud tyckte tydligen att det var helt okey. Men jag tror inte att de lemlästade och döda tyckte detsamma. Inte heller de soldater som kom hem från Irak svårt fysiskt och psykiskt skadade. Inte heller deras familjer.

Jag tror inte heller att de som blir offer för en självmordsbombare tycker att Allahs läror är en privatsak. När en religion får konsekvenser för andra människor då är den inte privat. Jag vet inte vilka religiösa läror som styr Israels nedtryckande av palestinierna och ger dem rätt att frånta dem alla chanser att leva ett anständigt liv.

En religion innebär att det är en utomstående makt som styr människornas liv. Humanisterna tror att det är vi människor som är ansvariga för våra liv, att vi ska vara rädda om varandra och att vi alla har lika värde. Att människorna i de religiösas värld har ett lika värde är också en myt. Det där med ekumeni är det bara löjligt att prata om. Innerst inne anser alla de religiösa att andra trosinriktningar, och följaktligen även deras utövare, är mindre värda.

De religiösa har valt sida här i livet. Alla som är kristna liksom Bush är kollektivt ansvariga för vad som händer i religionens namn. De är alltså ansvariga för våldet i Irak. Alla som dyrkar Allah är kollektivt ansvariga för det våld som muslimerna utövar. Alla som är judiskt troende är ansvariga för många av de krig och uppror som inträffat i Mellanöstern.

Humanisterna tror på människan och på det liv vi lever nu. För de religiösa är det tron som är det viktiga. De har valt sida. Det är livet efter detta som betyder nästan allt.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2009 12:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: