sourze.se
Artikelbild

Malena Ernman vinner i Moskva!

Billy Butt om Malena Ernman: "Jösses vilken karisma den där tjejen har! Och, käre läsare, den karisman kopplad till Fredrik Kempes "La Voix" kommer att orsaka att Eurovision Song Contest 2010 kommer att äga rum i Globen, Stockholm, Sweden."

Ja hörrni - det var visst rätt låt som vann! Nu kan alla Öststaterna slänga sig i väggen. Det blir Malena Ernman och Sverige som vinner Eurovision Song Contest 2009 i Moskva. Varför? Därför att vi har en låt som exploderar rakt emellan öronen på den mänskliga varelsens huvud och en artist som kommer att sopa banan med alla B- och C-artister som kommer att dyka upp i Eurovision Song Contest. Det är vår tur igen kära medsvenskar! Senast var det 1999 Charlotte Perelli och innan dess 1991 Carola, 1984 Herreys och 1974 ABBA. Sverige har fått sin musikaliska heder tillbaka efter alla fiaskon på senare år. Tack Malena! Vi bockar och bugar. Vi älskar dig!

Ni var säkert många som trodde att det var kört för Malena och att Måns skulle vinna, men jag höll fast vid min övertygelse om att svenska folket skulle förändra hela omröstningsbilden och att "La Voix" skulle bli vårt bidrag i Moskva. Och här skulle jag vilja säga några ord om den där internationella juryn som Christer Björkman skröt om. Juryn visar sig bestå av folk ifrån de konstigaste länderna i Eurovision. Varför fanns Irland, Ukraina eller Holland inte med? Det var melodifestivalgeneralen Christer Björkmans beslut förstås! Är det inte dags nu för dig, Christer, att hoppa av med flaggan i topp? Jag hörde ett rykte häromdagen om att herr Björkman håller på att undersöka möjligheterna att starta en slags motsvarighet till Eurovision Song Contest i USA… Kan ni tänka er? Oklahoma 10 poäng! - Kentucky 12 poäng! Gud Bevare oss

Men åter nu till kvällens show. Måns Zelmerlöv är en bra artist, men jag sade det hela tiden: karln kunde inte vinna med den låten. Måns låt var helt enkelt inte tillräckligt stark för att övertyga svenska folket. Juryerna runt om i landet har nog röstat på artisterna och inte på låtarna. Den som borde ha kommit tvåa är Sarah Dawn Finer. Hon hade kvällens bästa låt efter "La Voix" - inget snack om saken, och hon är en artist i världsklass. Vi hade lika gärna kunnat skicka henne till Moskva, men om vi hade gjort det hade hon fått konkurrens av flera starka ballader. Måns hade hamnat på 18:e plats ungefär som Martin Stenmarck gjorde år 2005. Malena har dock en låt som, såvitt jag kan bedöma, bara har en stark konkurrent, nämligen England, som i år har hämtat in superlåtskrivaren Andrew Lloyd Webber. Men tro mig, jag har hört låten - den är inte ens i närheten av samma klass som Malenas låt "La Voix" och jag slår vad om vadsomhelst att Lloyd Webber själv kommer att hålla med mig när han hör vårt svenska bidrag.

E.M.D. kom på tredje plats. Jag hade tippat att de skulle vara i topp tre och fick rätt. De hade också varit värda att skickas till Moskva. Snygga killar med en bra show och en kanonlåt. Onekligen blev det en bra kombination. Emilia svek. Hon sjöng falsk, men ändå måste jag säga att jag gillade hennes låt. H.E.A.T. är det slutgiltiga beviset på att hårdrockens dagar är förbi. Bra låt, duktiga pojkar, men snälla ni, håll er ifrån Melodifestivalen nästa gång. Det hade faktiskt varit roligare att se Lili och Susie ikväll istället för dessa killar, men nu är gjort gjort.

Jag skulle verkligen vilja skriva någonting bra om Sofia och Lilla Molly Sandén, och särskilt om den sistnämnda, men det går tyvärr inte, för de här är de två låtar som vi kommer att glömma först från årets final. Men som jag skrev tidigare så har Molly Sandén hela sin karriär framför sig. Vi lär nog se henne igen i detta sammanhang misstänker jag.

Agnes, ursäkta mig, men du var inte bra! Visste såg hon lite nervös ut? Och hon har inte den rätta kroppen för att sätta på sig ett sådant där fodral som hon hade på sig. Låten var okej, men nej… det är lite synd om henne. Hon har jobbat hård för det här sedan Idol-segern för något år sedan.

Jag förstår inte allt ståhejet kring Alcazar. De har varit med nu några gånger i Melodifestivalen, men uppenbarligen vill svenska folket inte skicka dem till finalen. De har ju en etablerad karriär redan så de borde avstå från den här tävlingen, om inte de har en superhit och det hade de inte den här gången.

Och nu till Caroline af Ugglas… hörrni, jag har verkligen givit den här förbannade låten, "Snälla snälla", en hederlig chans. Jag har plågat mina öron genom att lyssna på den flera gånger, men den har inte bitit sig fast i mig alls. Häromdagen ringde jag till Bert Karlsson och frågade honom hur i hela fridens namn en sådan skitlåt kunde komma så långt? Bert flinade och jag höll på att tappa telefonen när han svarade mig att det var en "skitbra låt". Jag misstänker dock att han ljög, för att jag vet vad Bert har för smak i musik och den här skithögen tillhör inte hans, eller min smak. Men nu har svenska folket sagt sitt och den kom tvåa och det får vi respektera - och Caroline af Ugglas kommer att tjäna massor av pengar på en sommarturné. Jag upprepar…. det borde ha varit Sarah Dawn Finer som kom tvåa. En sak kan ni vara säkra på, Sarah Dawn Finer kommer att få stora framgångar ändå med sin "Moving on".

Och till sist… Malena… Malena… Malena… Du är underbar! Jag träffade Malena Ernman första gången strax efter sekelskiftet när jag höll på att spela in en skiva med Loa Falkman och tenoren Krister Nerfont. Det var en skiva med ett dussintal svenska poplåtar tolkade på operavis. Malena och jag satt och fikade på ett litet konditori i Gamla Stan för att diskutera projektet. Jag ville nämligen ha henne med på skivan. "Tror du verkligen att det skulle fungera om jag sjöng popmusik med min mezzosopranröst?" frågade hon mig. Jag minns hur jag log och sade till henne att hon skulle kunna sjunga precis vilken svensk poplåt som helst och göra succé. Det blev ingen medverkan av Malena på min Loa Falkman-platta. Hon ersattes av Jeanette Köhn. Malena var nämligen gravid och skulle få barn under just den produktionsperioden, så hon bockade och tackade mig för förslaget. Jag minns vad jag tänkte i bilen på vägen hem en stund senare: Jösses vilken karisma den där tjejen har! Och, käre läsare, den karisman kopplad till Fredrik Kempes "La Voix" kommer att orsaka att Eurovision Song Contest 2010 kommer att äga rum i Globen, Stockholm, Sweden. Sverige är på väg tillbaka… Var så säker på detta!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2009 23:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: